Meer dan vierduizend kilo appels en peren van particulieren tot sap geperst tijdens de jaarlijkse Appelpersdag in Herxen.

In dit jaargetij hangen de fruitbomen vol met appels en peren. Helaas niet geschikt om lang te bewaren. Maar wel om er sap van te maken.   De Welsumsesapmobiel (een mobiele fruitpers) streek vrijdag neer bij dorpshuis de Herxer Marke. Wie heel veel appels heeft, kan er appelsap van laten maken.
In Welsum hebben ze namelijk een klein reizend fabriekje waar appels en peren tot sap worden geperst. Je rijdt er met een auto vol fruit heen en je komt met pakken appelsap (verpakt in ‘bags in boxes’) weer thuis. 

De mannen uit Welsum waren al vroeg de IJssel overgestoken om vervolgens vanaf tien uur te wassen, snijden, persen en pasteuriseren. Ondanks het feit dat het weer niet de hele dag meezat, was het vrijdag 29 september gezellig druk. Het is een komen en gaan van aanhangers vol met kratten metappels en peren. En sommigen  hadden de achterbank van de auto neergeklapt om de oogst uit eigen boomgaard te kunnen vervoeren. De Appelpersdag is al jarenlang een traditie in Herxen en geniet veel belangstelling uit de hele omgeving, tot Heino aan toe. Er zijn totaal deze dag meer dan 4000 kilo appels en peren van particulieren tot duurzaam sap geperst. Een prachtig initiatief om het particulier telen van fruit te stimuleren. De opbrengst viel dit jaar wat tegen, mede door het koude voorjaar. 

Enkele bezoekers waren erg enthousiast. “Een handige oplossing voor de appels en peren die je niet op krijgt als je veel fruitbomen hebt. Zo hoeft er niets van al dat mooie fruit verloren te gaan. Hij enige wat overblijft na het persen is pulp en daar zijn de dieren weer gek op.”

De pulp die overblijft na het persen

Kees van de Streek: “Van zes kilogram fruit houd je ongeveer vijf liter natuurtroebel sap over. Er is de mogelijkheid om het appelsap te mengen met ander fruit zoals zwarte of rode bes, druiven, pruimen of peren. Maar het is wel steeds nodig dat zeventig procent van de vruchten bestaat uit appels. We hebben gemiddeld zo’n 80% rendement.”

Vanaf 14.30 uur tot 18.00 uur was er ook nog een gezellige streekmarkt.

De Appelpersdag is een oogstfeest in brede zin, zowel oogst van het land en de boom. Maar ook oogst door het laten zien van talent op allerlei gebied. Zoals, gerookte vis, bloemsierkunst, zelfgebrouwen bier, honing enzovoort.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Donderdag vrij zonnig na koude start

Het sinterklaaswintertje dat tegelijk met de Sint het land verlaat deze zesde ...