De publieke omroepen moeten tweehonderd miljoen euro bezuinigen, dat staat in het concept regeerakkoord dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd in Den Haag.


Media – Publieke Omroep met 200 miljoen minder

Mocht dat leiden tot ‘verschraling van kwaliteit’ dan moet één van de netten (Ned 1, 2 en 3) verdwijnen. De bezuinigingen worden niet met onmiddellijke ingang doorgevoerd. In 2013 gaat het om vijftig miljoen euro, in 2014 om honderd miljoen en in 2015 om 200 miljoen.

Eind 2015 loopt de huidige concessieperiode van de bestaande publieke omroepen af. In het regeerakkoord wordt uitgegaan van een aanpassing van de Mediawet per 2013 en een wijziging van het gehele publieke omroep-stelsel per 2016. Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep.

De politici willen dat de themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), zoals Humor TV, worden gefinancierd uit de eigen middelen van de diverse zendgemachtigden en dus niet uit belastinggeld. De publieke omroep besteedt momenteel circa 12,5 miljoen per jaar aan de themakanalen, waarvan de kabelmaatschappijen circa acht miljoen bijdragen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...