Martijn Dadema: ”We moeten samen op zoek naar oplossingen”

Maandagavond was Martijn Dadema, gedeputeerde namens GroenLinks in Overijssel, te gast in het programma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Hij sprak met mede-gedeputeerden over de stand van het regionale bestuur, de noodzaak om samen te werken en de Haagse politiek niet stil te laten vallen om maatschappelijke opgaven wel aan te kunnen pakken.

Samen met mede-gedeputeerden Femke Wiersma namens de BBB in Friesland, Jeanette Baljeu namens de VVD in Zuid-Holland en Peter Drenth namens het CDA in Gelderland, nam Martijn Dadema deel aan het gesprek op de radio van 20:30 tot 21:30 uur. Op Twitter laat Dadema weten dat het een leuk gesprek was.

Val van het kabinet
”Met een kabinet in demissionaire staat: wat kun je dan als gedeputeerde nog?” Dat was één van de hoofdvragen die door presentator Frank van Leeuwen werd gesteld. Dadema liet weten dat er een groot aantal opgaven zijn die nu stil komen te liggen. Zo nam hij de discussie over infrastructuur, de omlegging van de N35 die 400 miljoen euro kost waarvan de provincie de helft bijlegt, als voorbeeld: ”Het gesprek hierover wilden wij weer aangaan, maar dat ligt nu gewoon stil en de mensen wachten al 30 jaar. Nu kun je zeggen; nog een jaartje extra, maar dat doet echt wat met het vertrouwen in de politiek.” Dadema hoopt dan ook dat de Kamer het naar zich toetrekt, in een aantal belangrijke dossier stappen blijft zetten en op een andere manier op zoek gaat naar meerderheden dan in het verleden.

Tekst gaat verder onder tweet

Martijn Dadema op Twitter over het gesprek in radioprogramma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1

Vertrek als burgemeester
In de uitzending was een fragment te horen waarin Martijn zijn mogelijke vertrek als burgemeester van Raalte aankondigt. Dit gebeurde volgens de presentator op een verfrissende manier, aangezien er op dat moment nog onderhandelingen achter de schermen plaatsvonden. Met de onderhandelingen doelt de presentator op de vraag of Martijn Dadema gedeputeerde zou worden. ”In Overijssel hebben we een best brede coalitie, dus het was best spannend en je weet niet of het allemaal gaat lukken.” De vraag was dan ook wanneer en hoe hij het bekend wilde maken aan de inwoners. Dit gebeurde uiteindelijk op het moment dat er veel vertrouwen bleek te zijn en Dadema waarschijnlijk gedeputeerde zou kunnen gaan worden. ”Ik wilde het vertellen, ook als het mis was gegaan, omdat ik altijd op een transparante en eerlijke manier heb bestuurd. Je kunt maar beter eerlijk zijn. We moeten voorbij aan de krampachtigheid die gepaard gaat met een nieuwe bestuurscultuur.”

Nieuwe manier van besturen
We gaan de Tweede Kamerverkiezingen tegemoet en Van Leeuwen vroeg aan Dadema of het kijken naar de regio de belangrijkste opgave is voor het nieuwe bestuur in Den Haag. Dadema: ”Ja, zeker. Stap over je eigen schaduw heen en ga samen op zoek naar oplossingen. Blijf niet te veel hangen in je politieke retoriek. Dat is niet alleen in de politiek, maar ook in de media die eromheen zit. We hebben een fantastisch land, laten we dat voor opstellen, maar dat fantastische land moeten we vasthouden en dat moet je samen doen. We kunnen niet op dit spoor van nog meer moties en polarisatie doorgaan. Dan komen we tot niets en hebben we over een jaar weer verkiezingen, want je kunt een kabinet over alles laten vallen. We moeten een bestuur dat vier jaar lang richting geeft aan ons land.”

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...