Lezing over het leprozenhuis St. Jurrien

Op donderdag 24 november a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Archeologie Deventer en Kunstenlab een presentatie over het archeologisch onderzoek naar het leprozenhuis St. Jurrien. Gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen presenteert de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek. Kunstenaar Lobke Meekes blikt terug op de hoor- en voorstelling project G464.  

Dit voorjaar deden archeologen van gemeente Deventer, samen met studenten archeologie van de Hogeschool Saxion en de Universiteit Leiden, onderzoek naar het leprozenhuis van Hanzestad Deventer. In het huis aan de Snipperlingsdijk werden tussen 1345 en 1578 mensen met de besmettelijke ziekte lepra opgevangen.

Resultaten archeologisch onderzoek
Bij het onderzoek kwamen sporen van verschillende gebouwen van het gasthuis aan het licht en ook een klein deel van de bijbehorende begraafplaats. Opvallend was dat deze resten relatief diep in de bodem lagen. Rond 1600 is het terrein fors opgehoogd en werd er een boerderij gebouwd waarvan eveneens resten zijn gevonden. De boerderij werd later vervangen door een landhuis waarvan de volledige plattegrond kon worden onderzocht. Tijdens het eerste deel van de avond komen deze verschillende fasen aan bod.

Luchtfoto archeologisch onderzoek

Project G464, een hoor- en voorstelling
Terwijl de archeologen steeds dieper afdaalden in de aarde, realiseerde kunstenaar Lobke Meekes op ditzelfde perceel de hoor- en voorstelling: G464. G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt in verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. In deze hoor- en voorstelling werden bezoekers uitgenodigd deel te nemen en bepaalden ze zelf in welk perspectief en in welke volgorde de verschillende verhalen over deze bijzondere plek elkaar opvolgden. Meekes ging ook met kinderen van Kindcentrum Rivierenwijk op zoek naar nieuwe verhalen over deze locatie. Een selectie daarvan komt ook aan bod. Bezoekers van de lezing ontvangen daarnaast de speciale kaart G464 waarop je resultaten van het project kunt terugzien en horen.

Sprekers
Bart Vermeulen is sinds 2008 gemeentelijk archeoloog bij gemeente Deventer. Daarvoor werkte hij als projectleider Archeologie bij de gemeente en heeft zo bij vele archeologische onderzoeken in de stad mee gegraven. Lobke Meekes is kunstenaar en studeerde in 2006 af aan het CABK in Zwolle. Haar werk komt altijd tot stand na grondig artistiek onderzoek en bestaat uit installaties, performances en audio-ervaringen, vaak op locatie en vanuit een specifieke vraag.

Informatie
U bent donderdag 24 november a.s. van harte welkom bij Kunstenlab aan het Havenplein 20 in Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn max. 60 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Vind een weg langs 180 optredens verspreid over 60 tuinen in Deventer: het programma van Gluren bij de Buren is bekend!

Zondag 30 juni veranderen 60 tuinen tijdelijk in buurttheaters tijdens amateurkunstfestival Gluren ...