Een totale inéénstorting van de woningmarkt is Nederland tot nu toe bespaard gebleven. De zoekende koopt uiteindelijk toch wel, omdat hij vanwege de schaarste op de huizenmarkt geen andere keus heeft.

Landelijk – Landelijke woningmarkt kabbelt voort

Hij neemt er alleen de tijd voor. Dat blijkt ook uit de statistieken van de NVM. Woningen staan gemiddeld 182 dagen te koop en 21 procent van de huizen staat een jaar of langer op de markt. Een paar jaar geleden lagen deze cijfers veel lager. Vooral de huizen waarvan de vraagprijs ‘te hoog’ ligt, blijven lang te koop staan.

Voorzitter Ger Hukker van de NVM vindt dan ook dat verkopers ‘een redelijke prijs’ voor hun woning moeten vragen. Zo kan de woningmarkt in beweging blijven. Woningen in de hogere prijscategorie (vraagprijs een miljoen euro of meer) staan gemiddeld sowieso lang te koop. Maar hier geldt vaak dat de verkoper geen enkele haast heeft met de verkoop.

Als hij er maar een goede prijs voor krijgt. In de lagere prijscategorie (tot 250.000 euro) is het probleem dat veel van dergelijke woningen te duur zijn voor starters op de woningmarkt. Hoogleraar Sylvester Eijffinger pleit dan ook voor het verhuren van recent opgeleverde koopwoningen met daaraan gekoppeld een koopoptie voor de huurder(s).

Zo worden er volgens Eijffinger twee vliegen in één klap geslagen: de bouw van nieuwe woningen kan onverminderd doorgaan en het nijpende woningtekort voor starters wordt opgelost. Steeds meer projectontwikkelaars voelen wel iets voor deze optie. Bron: BN/De Stem

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...