Klaterklanken op Landgoed de Haere uitgebreid

Klaterklanken, het openluchtfestival voor klassieke en nieuwe muziek, is dit jaar ook te bezoeken op zondag 18 juli op Langoed de Haere in Olst bij Deventer. Het festival bestaat onder andere uit concertwandelingen met optredens van Calefax, Lidy Blijdorp, James Oesi, The Zoo en Thomas Dulfer. Het festival heeft het programmaonderdeel Miniaturen toegevoegd met optredens van jonge musici, afkomstig van de ArtEZ conservatoria uit Arnhem en Zwolle en een programma met tubamusicus Luc Geraats.

De eerste drie edities van Klaterklanken waren in 2017, 2018 en 2019 op de Buitenplaats Elswout in Overveen. Naast Elswout (10 en 11 juli) en Landgoed de Haere (18 juli) vindt het festival dit jaar ook plaats op Kasteel Rosendael in Rozendaal bij Arnhem (25 juli). Vorig jaar is Klaterklanken afgelast vanwege de coronapandemie. De opzet van Klaterklanken, met concertwandelingen in de natuur, maakt een coronaproof editie in juli 2021 mogelijk. Het aantal concerten is aangepast en het aantal bezoekers wordt beperkt.

Kern van Klaterklanken zijn de concertwandelingen waarbij Calefax, Lidy Blijdorp, James Oesi, The Zoo (met o.a. Merel Vercammen) en Thomas Dulfer miniconcerten geven op 5 verborgen plekken op Landgoed de Haere.  Het publiek weet van tevoren niet waar de concerten zijn en wat er gespeeld gaat worden. Een gids leidt het publiek van 30 personen langs de 5 locaties. In totaal zijn er 9 concertwandelingen en 3 speciale familiewandelingen. De dag wordt afgesloten met een interactief slotconcert van het Haagse ensemble But What About.

Miniatuurtjes

Studenten aan het ArtEZ conservatorium, fluitiste Ilaya Esajas en het Kobari Trio, presenteren tijdens Klaterklanken het randprogramma Miniatuurtjes, een aanstekelijke serie van mini acts die de voorbode zijn bij de concertwandelingen. Miniatuurtjes sluit aan bij de missie van Klaterklanken om vooral jonge musici te presenteren die opvallen wegens hun uitzonderlijk talent en al op vroege leeftijd grote prestaties leveren. Naast het jonge talent nodigt Klaterklanken altijd een gevestigd ensemble uit die qua lef en visie een voorbeeld zijn voor de jongere generatie. Het blaaskwintet Calefax verzorgt dit jaar deze rol. Miniatuurtjes is tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Gelderland en een crowdfunding actie van Klaterklanken bij Voordekunst.nl die nog t/m 1 juli loopt.

Familieprogramma’s

Net zoals voorgaande jaren zijn er naast de concertwandelingen ook familieconcerten. Op Kasteel Rosendael en Landgoed de Haere is de veelgeprezen en succesvolle familieproductie Be Mozart 4+ te zienvan het ensemble van acteur Ton Meijer. Een interactieve en komische voorstelling over hoe het is om een wonderkind te zijn.

Klaterklanken

Het succes van de eerdere edities van Klaterklanken kwam onder meer door de combinatie van de ongedwongen miniconcerten op de verrassende locaties midden in de natuur. Net zoals in de voorgaande jaren laten de musici ook dit jaar hun muzikale visie horen op de romantische klaterende beekjes, de statige gebouwen, de resten van de IJssellinie, de fluitende vogels en de geheimzinnige bosschages op Landgoed de Haere.  Klaterklanken richt zich vooral op jonge musici met oog en oor voor het muzikale avontuur. Het festival streeft er nadrukkelijk niet naar om een doorsnee concertprogrammering te verplaatsen van de concertzaal naar de buitenlucht.

Landgoed De Haere
De Haere is een havezate aan de rivier de IJssel in de buurtschap Hengforden onder de gemeente Olst-Wijhe, ongeveer 7 km ten noorden van Deventer.Het landgoed is sinds 1996 in het bezit van IJssellandschap. De Haere is 130 ha groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland. Op het landgoed bevindt zich een namaakruïne, de grootste zonnewijzer van Europa en de restanten van een omvangrijk verdedigingsstelsel uit de Koude Oorlog, de IJssellinie.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...