De meeste Nederlanders kijken televisie via de kabel, maar dat is wel de duurste manier.

Kabel wordt volgend jaar stuk goedkoper

Tv-kijken via de ether of de satelliet is een stuk goedkoper. Toezichthouder Opta verwacht dat kabel-tv volgend jaar een stuk goedkoper wordt, bleek dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de telecomwaakhond.

De Europese Commissie heeft het groene licht gegeven om concurrentie op de kabel mogelijk te maken. Dat betekent dat kabelmaatschappijen moeten toestaan dat andere ondernemingen gebruik maken van hun infrastructuur om pakketten met tv-programma’s aan te bieden. Dit is vergelijkbaar met de situatie in de vaste telefonie, waar KPN concurrentie moet toestaan van Tele2.

De Opta werkt aan een ontwerpbesluit voor meer concurrentie, dat komend najaar klaar moet zijn. Dan krijgen de betrokken ondernemingen de tijd om hierop te reageren. Bovendien moeten ze hun bedrijfsprocessen en systemen zo inrichten, dat concurrentie ook daadwerkelijk mogelijk wordt. Al met al verwacht Opta dat dit eind dit jaar of begin volgend jaar zijn beslag zal krijgen.

Opta verwacht niet alleen prijsdruk van de concurrentie, maar ook meer keuzevrijheid voor de tv-kijker. De concurrentie zal naar verwachting vooral plaatsvinden via ‘bundels’, waarbij de consument één contract sluit voor meerdere diensten. Nu al maakt 22 procent van de consumenten gebruik van een gecombineerd abonnement voor televisie, snel internet en vaste telefonie.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...