Joke Derksen zwaait af na 41 jaar zwem en sportbetrokkenheid

Morgen is dan de dag aangebroken dat zij haar allerlaatste les geeft, een les Aquagym met dierbare medezwemmers en zelfs oud-collega’s. Vlak voor dit interview neemt ze tijd voor een aardige mevrouw die haar een kleinigheidje komt brengen. Een dierbare bekende. Haar man raakte vijf jaar geleden in het zwembad onwel en is later die dag overleden. Een terugblik op een verdrietig moment die Joke met haar en haar personeel meemaakte. Diezelfde betrokkenheid is mevrouw bijgebleven en Joke zal haar nooit vergeten, vertelt ze.  

Veel ruchtbaarheid aan het einde van haar werkende leven wilde ze er aanvankelijk niet aan gegeven. Wel stond ze gisteren opeens online met een artikel en haar foto erbij. Die heeft ze verder maar niet ingezien. “Met collega’s een fijne dag hebben, vind ik het belangrijkste, die weten ook wel wat ik leuk vind”. Niet teveel toeters en bellen dus.  
 
We drinken een heerlijke kop cappuccino in het restaurant. “Over een half jaar bestaat de nieuwbouw alweer 5 jaar”. Joke is erg betrokken geweest bij de verbouwingen van het zwembad in het verleden, en de nieuwbouw van dit sportcomplex waarvan het project startte in 2013.  In 2018 opende ze dit samen met de wethouder en Olympisch zwemster Ranomi Kromowidjojo.  
Ze is dan ook erg te spreken over het resultaat en de mogelijkheden die dit pand nu biedt qua sporten. “Naast de fijne akoestiek in het zwembad is de kwaliteit van het zwemonderwijs altijd hoogste prioriteit geweest. De goede naam is behouden gebleven “, vertelt ze met een trotse glimlach.

“Het zwemonderwijs is wel veranderd. Het is vooral kindvriendelijker en leuker geworden” Die man met de haak kennen we niet meer hoor, “
 
Leren en ontwikkelen 
Een flink aantal jaren heeft zij aan de rand van het zwembad gestaan. Na 20 jaar werd het tijd voor verdieping en vernieuwing. In 1981 vond de gemeentelijke herindeling plaats. Vroeger viel het onder maatschappelijke zaken, legt Joke uit. Ze startte diverse opleidingen en rondde haar studie HBO Management, Economie en Recht succesvol af.   
Haar inmiddels flinke bak ervaring werd erg op prijs gesteld door de nieuwe directie en ze ging zich ook toeleggen op de technische aspecten van de accommodatie en beleid.  

In 1984 volgde de verbouwing van het toenmalige zwembad Tijenraan er hierin werd het recreatiebad doelgroepenbad geïntroduceerd. Naast zwemlessen ontstonden er initiatieven voor aanstaande moeder-zwemmen, ouder-kind- zwemmen, zwemmen voor ouderen waaronder diverse aquasporten, die nu nog steeds erg erg populair zijn.  
Vooral het in beweging zetten van kwetsbare groepen met gezondheidsklachten kreeg Joke’s interesse en aandacht.  

Er ontstond een samenwerking met de Gemeente Raalte, in de vorm van het project Sociale Benadering Dementie. In het doelgroepenbad kreeg het project vorm door samenwerkingen met Zozijn en andere gezondheidsinstellingen. Zwemmers met Parkinson en Dementie worden door ondersteuners begeleid en hierin heeft Joke coördinerende en ondersteunende rol vervuld  
Zelf heeft ze ook met patiënten gezwommen en hier veel voldoening uit kunnen halen. 

“Het is zo fijn te zien dat mensen na dat uurtje zwemmen, weer wat  soepeler bewegen en zijn zichtbaar gelukkig, “  

Foto: Sportbedrijf Raalte

In 2006 kreeg zij de functie van teamleider en er kwam meer management bij, die zij adviseerde en ondersteunde. Een werkgroep werd opgericht waarna de Stichting Vrienden van de Tippe ontstond na het samenvoegen van de zwembaden Raalte-Heino. Deze stichting bestaat nu ook al 10 jaar.  
Haar kennis deelt ze graag met collega’s van andere zwemaccommodaties. Dit zijn er zo’n 18 in deze omgeving.  

Over stoppen met werken  
Ze stopt dan iets eerder dan het bereiken van de 67-jarige leeftijd maar ze voelt zich nog zo fris als een hoentje. Ze leeft er de afgelopen weken naartoe. Tijd om te genieten van op pad gaan met de nieuw aangeschafte camper met hond en de natuur in met fototoestel. Ze heeft zoveel interesses dat ze zich echt niet zal gaan vervelen.  
De collega’s zal ze in haar werk missen, maar na haar feestje morgen is er nog een bruiloft van een collega. En dat is een hechte club geworden. Gestart met 10 mensen, het team telt nu 45 personen, een enorme groei dus. Mensen meenemen in het proces en iedereen tot zijn recht laten komen, is iets dat ze graag gedaan heeft voor haar collega’s.
 
Expertise 
Enige jaren geleden is ze hiervoor een eigen adviesbureau gestart. Haar expertise zal ze blijven inzetten door andere zwemaccomodaties te adviseren. Ze heeft altijd veel ruimte gekregen om eigen creativiteit te gebruiken.  

Wat haar is bijgebleven zijn de geluksmomenten die ze heeft ervaren door de maatschappelijke betrokkenheid bij haar projecten. En veel mensen heeft ze zeker in beweging gekregen.
 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...