Jeugdbrandweer Deventer landskampioen lagedruk 2015

In september was het moment van het samenstellen van twee wedstrijdploegen met alle jeugdleden op nieuwe plekken bij de Deventer jeugdbrandweer. Twee ploegen die met keihard werken en samenspel ervoor hebben gezorgd dat zij via voorronden en halve finales, droomplekken wisten te bereiken in de finales. Op het spel stond voor beide ploegen het Landskampioenschap in de klassen Lage druk Junioren (t/m 15 jaar) en Aspiranten Tankautospuit Hogedruk (t/m 18 jaar).

Aspiranten ploeg: De aspirantenploeg behaalde op zaterdag 26 september in Oisterwijk uiteindelijk de 10e plek van Nederland! Scenario finale: In een voormalige leerfabriek die via een stoommachine elektriciteit genereert was bij een koperdiefstal brand ontstaan. Hierop was de jeugdbrandweer Oisterwijk uitgerukt en maakt in verband met meerdere brandhaarden middelbrand. Bij aankomst van de wedstrijdploeg moest bijstand verleend worden en bleek dat de bevelvoerder van de jeugdbrandweer Oisterwijk geen contact meer had met de aanvalsploeg in de kelder van het gebouw. Al met al een pittige opdracht. Na een zoekactie onder dekking van een blusstraal in de kelder bleek de ploeg van Oisterwijk niets te mankeren en was alleen de portofoon defect. Verraderlijk was de zoekactie in de kelder wel omdat een deur met daar achter een brandhaard moest worden gepasseerd. Via een kabeldoorvoer was er een branduitbreiding op de begane grond in een afvalbak ontstaan. Net voor het bericht brandmeester melde de OvD zich ter plaatse om mee samen te werken. Ook knapte er tijdens de inzet een toevoerslang tussen het opzetstuk en het voertuig waarop de pompbediener adequaat moest handelen.

Junioren
De junioren deden qua uitslag er nog een schepje bovenop, zij behaalden zaterdag 3 oktober in Capelle aan den IJssel de beste en mooiste plek van Nederland; De kampioenschaal van 2015 gaat naar de jongste ploeg van de Deventer Jeugdbrandweer.

Scenario finale
In een stallingruimte op de gemeentewerf was brand uitgebroken. Via een buitendeur rechts in het gebouw kon na een verkenning de brand op de begane grond worden ontdekt. Door het goed schouwen van de vuurrichting bleek dat er een branddoorslag was door een muur naar de eerste verdieping van een naast gelegen ruimte. Deze ruimte was alleen bereikbaar via een buitendeur links in het gebouw waarna men via een trap de verdieping kon bereiken. Centraal stond hierbij de kubus gedachte, de 6 zijden waarnaar een brand zich kan uitbreiden. Veiligheidsregio IJsselland, waar Jeugdbrandweer Deventer onderdeel van uitmaakt, noemt de winst van het Deventer team een “prachtig resultaat”. Ook het team Vakbekwaamheid van de veiligheidsregio roemt het team uit Deventer. Burgermeester Heidema van Deventer plaatste na bekend wording een twitterbericht met veel lof richting de Deventer Jeugdbrandweer.

Na een lange dag kwam het team rond 23:00 uur terug op de kazerne waar zij werden binnengehaald met waterboog, burgemeester, leiders, leden en vele ouders. Met niets anders dan lof, bloemen, een hapje en drankje en het daarbij horende feesten, is het team naar huis gegaan. Aanstaande woensdagavond (oefenavond) zal het team in het zonnetje gezet worden door de veiligheidsregio IJsselland. In februari 2016 wordt, tijdens de landelijke vergadering jeugdbrandweer Nederland bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem, het team gehuldigd.

De leiding van de Deventer jeugdbrandweer wil ook graag laten weten dat zij trots zijn op beide ploegen met het samen bereikte resultaat en het binnenhalen van de landelijke titel na een lange tijd van keihard werken. Het jeugdbrandweerkorps van Deventer is een van de oudste van het land, in 1 september 2019 bestaat het jeugdkorps 50 jaar. De laatste jaren wisten de ploegen makkelijk de halve finales te bereiken maar lukte het steeds niet om bij de kampioenen van Nederland te horen. Het is dan het te mooi voor woorden dat je met geheel nieuwe teams binnen 1 jaar dit resultaat van beste van Nederland weet neer te zetten. Deventer kan nu mooi aan het rijtje van beste jeugdbrandweer van Nederland toegevoegd worden.

Jeugdbrandweer 5 okt 2015 f  Jeugdbrandweer 5 okt 2015 c Jeugdbrandweer 5 okt 2015 b Jeugdbrandweer 5 okt 2015 a

Jeugdbrandweer 5 okt 2015 e

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...