Film Deventer Moordzaak valt in de prijzen op Seattle Film Festival

De film over de moord op weduwe Wittenberg in Deventer heeft een prijs gewonnen op het Seattle Film Festival. De film is gebaseerd op datgene dat bekend als de Deventer Moordzaak uit 1999. In dat jaar werd de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg dood gevonden in haar villa in Deventer. Ze bleek gewurgd en met meerdere messteken om het leven te zijn gebracht. Niet veel later werd haar boekhouder, Ernest Louwes, aangehouden voor betrokkenheid bij de moord.

Ook de klusjesman van de weduwe Wittenberg werd lange tijd als verdachte gezien, maar uiteindelijk niet vervolgd. Louwes werd wel aangeklaagd en aanvankelijk vrijgesproken. In hoger beroep werd hij alsnog schuldig bevonden en tot 12 jaar cel veroordeeld. In 2013 had hij twee-derde zijn straf uitgezeten en werd vrijgelaten. Sindsdien probeert hij zijn veroordeling terug te draaien.

De film, De Veroordeling, won zes prijzen, onder andere in de categorieën Beste Acteur (Fedja van Huêt), Beste Bijrol (Lies Visschendijk en Yorick van Wageningen) en de Grote Juryprijs. De film is gebaseerd op het boek De Deventer Moordzaak van Nieuwsuur-journalist Bas Haan. De Veroordeling is in Nederland nog niet te zien, de verwachting is dat de film in april 2021 in Nederland in première zal gaan.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...