In heel Overijssel ook in 2022 minder bussen, Zwolle en Deventer ‘onaangenaam verrast’

Keolis rijdt naar verwachting ook volgend jaar een soort corona-dienstregeling: in Overijssel rijden daardoor – net als nu – tot tien procent minder bussen dan normaal. En dat is dan in een gunstig scenario. Want als het Rijk de coronasteun voor het openbaar vervoer afschaft, ziet Keolis zich gedwongen zijn dienstregeling in het noordwestelijk deel van de provincie nog veel verder uit te kleden. Zwolle en Deventer noemen dat scenario ‘onbespreekbaar’.

Door: RTV Oost/Pepijn van den Brink

Vervoerders, provincies en kabinet praten vandaag over het verlengen van die coronasteun voor het openbaar vervoer. Daar hangt dus veel vanaf. Want omdat er nog steeds veel minder mensen met het openbaar vervoer reizen dan voor corona, loopt Keolis volgend jaar naar schatting zo’n 9 miljoen euro aan reizigersinkomsten mis. En dat alleen al in de regio IJssel-Vecht, bestaande uit het noordwesten van Overijssel en de Veluwe.

Gat van 4,5 miljoen

Door te snijden in de dienstregeling (8 procent minder ritten) vangt Keolis dat tekort (ook nu al) voor de helft op. Maar als het rijk de coronasteun voor het OV afbouwt of afschaft, ontstaat opnieuw een gat, van 4,5 miljoen euro.

Keolis kan dat onder meer opvangen door de dienstregeling nog verder te versoberen, tot 17 procent minder ritten dan normaal. Dat noemt het bedrijf in haar plannen voor 2022 het worstcasescenario. Maar zover is het nog niet. Volgens Keolis lijken de reizigers juist sneller terug te keren dan verwacht. Als dat doorzet, kan Keolis zijn dienstregeling ten opzichte van nu opschalen.

Onbespreekbaar

Zwolle en Deventer noemen het zwartste scenario in een gezamenlijke reactie ‘onbespreekbaar’. Ook Keolis wil het zwartste scenario liever niet, zegt accountmanager voor Overijssel, Robert Oude Elberink.

Maar als de coronasteun vanuit het rijk onverhoopt vervalt en gemeenten en provincie niet willen dat er verder wordt afgeschaald, dan moeten ze de knip trekken. “Dan moet er op de een of andere manier geld bij”, zegt Oude Elberink. Voor Overijssel komt dat voor het OV in de regio IJssel-Vecht al snel neer op twee miljoen euro.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...