In Friesland zit er gewoon een autogarage in een voormalige kerk

Kerkbesturen, pastoors en pastors, plaatselijk belangen, gemeenten en provincie, ze zijn allemaal hard aan het nadenken wat er moet gebeuren met de kerkgebouwen van Salland. Binnen vijf jaar is de Kruisverheffing genoeg voor deliturgie. Er zijn te weinig kerkgangers, er zijn niet genoeg pastoors en het onderhoud wordt te duur.

Praten over sluiting ligt bij betrokkenen moeilijk. “We zijn er over in gesprek” krijgen we bij betrokkenen te horen en “daar waag ik me niet aan”. Maar kerkgebouwen zijn van te groot belang voor de dorpen en hun leefbaarheid om de toekomst achter gesloten deuren te laten bepalen of voor te bereiden. Daarom zijn we er een serie over begonnen. Eerder geplaatste artikelen zijn aan dit verhaal gekoppeld. En als jij ook een mening hebt, stuur hem ons toe!

In Friesland zijn al veel kerken gesloten. En wat blijkt? De religieuze functie is na verloop van tijd vaak ver te zoeken. Nieuwe functies gaan tot een autogarage aan toe.

Een voormalig RK kerk in Leeuwarden is een bedrijfsverzamelgebouw geworden.
De Nederlands Hervormde kerk van Wergea is het cultureel centrum van het dorp geworden.
De Doopgezinde kerk van Wergea werd eerst timmermanswerkplaats en doe-het-zelfzaak Nu zitten er appartementen in. De oorspronkelijke ingang is tuindeur van één van de appartementen. Binnen is niets meer van de kerkelijke functie te ervaren.
In de Gereformeerde kerk van Wirdum zit een autogarage.
De doopsgezinde kerk van Jirnsum is kunstatelier.
In een andere kerk in het dorp zou een vakantieappartement komen, wat mislukte. M`ar uiteindelijk swordt er wel gewoond nu.
Doopsgezinde kerk in Terherne werd bloemenwinkel.
De Hervormde kerk in het dorp is nu trouw- en rouwlocatie.

Deze info komt uit een boekje dat uitgegeven werd in combi met een excursie langs een aantal van de kerken. Je kunt hier het boekje lezen.

Het bericht In Friesland zit er gewoon een autogarage in een voormalige kerk verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...