Hoonhorst heeft te maken met vijandige buizerd

In Hoonhorst jaagt een buizerd de bewoners van de Klapvoortweg de stuipen op het lijf. Deze vogel valt voorbijgangers aan. Waarschijnlijk heeft deze roofvogel een nest met jongen en wordt uit verdediging gehandeld.

In onze streken is de kans klein dat een mens door roofvogels wordt aangevallen. De meeste aanvallen vinden plaats als een vogel zich bedreigd voelt, aan het broeden is of jongen heeft. Vooral broedende buizerds en buizerds met nestjongen zijn soms erg agressief.

Veel aanvallen op de mens zijn overigens geen echte aanvallen, maar schijnaanvallen. Denk bij een schijnaanval aan een stootduik of een scheerduik. De vogel vliegt dan rakelings langs je heen. Je voelt de luchtverplaatsing en je hoort het suizen van de vleugels. In een enkel geval schampt de vogel langs je hoofd of schouder. Met zo’n schijnaanval wil deze je niet verwonden, maar je slechts schrik aanjagen in de hoop dat je uit zijn buurt verdwijnt.

Het is doorgaans vrij gemakkelijk om je in Nederland tegen de aanval van een vogel te beschermen met behulp van de vier volgende eenvoudige, maar effectieve tips.

  • Blijf uit de buurt van de roofvogel;
  • Blijf goed om je heen kijken;
  • Zorg dat je niet alleen bent;
  • Schreeuw en molenwiek met je armen.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...