Hoe staan de voetbalclubs uit Salland ervoor? (update per zondag 21 mei)

Het zijn de weken van de waarheid. De ploegen uit de Eredivisie, 4e divisie, 2e klasse en 3e klasse zondag hebben nog één speelronde te gaan. In de laatste speelronde worden de meeste prijzen nog verdeeld en zal duidelijk worden wie zich tot kampioen mag kronen, wie de periodekampioenen zijn, wie zich rechtstreeks handhaaft, nacompetitie voor handhaving moet gaan spelen en welke clubs rechtstreeks degraderen. Dit jaar is er sprake van een versterkte degradatie vanwege de nieuwe voetbalpiramide. De gevolgen daarvan zijn groot. Per competitie wordt doorgenomen wat de huidige stand van zaken zijn en wat er de komende week nog mogelijk is. Daaronder staan de gevolgen die al vast staan. Onderaan het artikel staan de theoretische mogelijkheden, positie en punten per ploeg in een tabel afgebeeld.

De ploegen uit de 4e klasse zaterdag en zondag en de 5e klasse zondag hebben de competitie afgerond. Sommige ploegen kunnen zich opmaken voor de nacompetitie. Per klasse wordt doorgenomen waar de ploegen geëindigd zijn, wat de gevolgen in de klasse is en wat het programma voor de nacompetitie is voor de Sallandse ploegen. Onderaan het artikel staan de eindposities en punten per ploeg in een tabel afgebeeld.

4e divisie zondag (Rohda Raalte en Heino)

Heino is veilig en kan periode 3 nog bemachtigen. Die kans is wel erg klein geworden. Vorige week stond Heino in periode 3 nog op plek 1. Door verlies tegen HBS en winst van andere ploegen staat Heino nu op de 6e plek. Op dit moment heeft Purmersteijn 21 punten, Be Quick 1887 en Hoogeveen 20 punten, Hollandia en RKAVV 19 punten en Heino 18 punten. Zondag speelt Heino tegen VOC. Bij winst is het dus afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen. Rohda Raalte speelt nergens meer voor. Zij handhaven zich in de 4e divisie.

2e klasse I zondag (Schalkhaar)

Door de winst op Eilermark dit weekend en de uitslagen van andere wedstrijden heeft Schalkhaar zich veilig gespeeld.

3e klasse D zondag (Wijhe’92, Overwetering, Diepenveen, Colmschate’33, ABS en Turkse Kracht)

De spannendste competitie van dit seizoen. Op Turkse Kracht na spelen alle ploegen nog ergens voor in de laatste speelronde. Wijhe’92 (plek 2; 44 punten) strijd met Markelo (plek 1; 45 punten) en Robur et Velocitas (plek 3; 42 punten) om de titel. Als het Wijhe’92 niet lukt om kampioen te worden, is de kans heel klein dat het nog nacompetitie voor promotie bemachtigd. De enige mogelijkheid lijkt dat periodekampioen Groen Wit’62 op een nacompetitieplaats tegen degradatie komt. Dan vervalt de periode en kan die naar Wijhe’92 gaan. Wijhe’92 speelt tegen KCVO en Robur et Velocitas en Markelo spelen tegen elkaar.

Door vijf keer achter elkaar te winnen staat Overwetering nu op plaats 5 met 39 punten en maakt het kans op de 3e periode. Als Overwetering 2e Pinksterdag wint van Warnsveldse Boys, haalt het de 3e periode binnen. Bij gelijkspel handhaaft Overwetering. Bij verlies is het afhankelijk van andere ploegen. Dan kan Overwetering nog op plaats 9 komen. Daar staat Wansveldse Boys nu met 36 punten.

Diepenveen staat op plek 8 met 37 punten en Colmschate’33 staat op plek 10 met 36 punten. Plekken 9 t/m 11 zijn voor nacompetitie tegen degradatie. Diepenveen speelt tegen Holten. Diepenveen heeft handhaving dus in eigen hand. Holten heeft minimaal een punt nodig om niet rechtstreeks te degraderen. Colmschate’33 lijkt een makkelijke wedstrijd tegemoet te gaan tegen Turkse Kracht, maar is afhankelijk van de resultaten van andere ploegen.

Nummer 12 (ABS) maakt nog steeds een kleine kans op nacompetitie tegen degradatie. Daarvoor moeten ze wel winnen van Groen Wit’62 en is het afhankelijk van Holten en Albatross. Holten heeft 3 punten meer dan ABS. Albatross heeft evenveel punten, maar een slechter doelsaldo op dit moment.

Nummer 14 (Turkse Kracht) is met 10 punten verreweg de slechts scorende ploeg en degradeert definitief. Turkse Kracht kent een lastig seizoen met veel tegenslagen.

4e klasse G zondag (Heeten, SDOL, Lettele, Broekland, Sallandia, Nieuw Heeten, Raalte, IJsselstreek en De Gazelle)

Heeten is al even kampioen. SDOL had al een periode. Lettele heeft de laatste periode bemachtigd. Broekland, Sallandia en Nieuw Heeten handhaven zich. Raalte en IJsselstreek spelen nacompetitie tegen degradatie.

De Gazelle zou degraderen en naar de 5e klasse op zaterdag gaan. Dat gaat echter niet door. De Gazelle weet nu al dat het geen 1e elftal op de been kan krijgen volgend seizoen en trekt zich terug uit de a-categorie. Trainer Herman Harleman vertrekt om die reden bij De Gazelle.

De nacompetitiewedstrijden om promotie naar de 3e klasse zijn nog niet bekend. De 3e klasse heeft nog een speelronde op 2e Pinksterdag. SDOL en Lettele komen in ronde 1 uit tegen respectievelijk nummer 10 en nummer 9 van de 3e klasse D zondag. Haarle komt pas in ronde 2 in actie.

De eerste nacompetitiewedstrijden tegen degradatie zijn wel bekend. De nacompetitie bestaat uit drie rondes. De eerste wedstrijden zijn:

  • Ronde 2: Raalte – Turkse Kracht Apeldoorn/Hoonhorst
  • Ronde 1: IJsselstreek – DAVO
  • Ronde 1: Turkse Kracht Apeldoorn – Hoonhorst

5e klasse E zondag (DAVO, Go Ahead Deventer en Wesepe)

Dit is de laagste klasse op de zondag. Degraderen kan dus niet. CCW’16 is al even kampioen. DAVO (plaats 3) en Go Ahead Deventer (plaats 6) hebben een periode bemachtigd. Wesepe (plaats 11) handhaaft.

De nacompetitiewedstrijden voor promotie bestaan uit drie rondes en zijn als volgt:

  • Ronde 2: Voorst – SC EDS/Go Ahead Deventer
  • Ronde 1: IJsselstreek – DAVO
  • Ronde 1: SC EDS – Go Ahead Deventer

4e klasse F zaterdag (Mariënheem)

Mariënheem degradeert naar de nieuw te vormen 5e klasse.

4e klasse H zaterdag (Helios, RDC, Sportclub Deventer en Koninklijke UD)

Helios is al even kampioen. RDC en Sportclub Deventer handhaven zich. Koninklijke UD stond al weken op een degradatieplaats.

Wat zijn de theoretische mogelijkheden per ploeg?

Hieronder een overzicht van de theoretische mogelijkheden per elftal. Daarbij wordt ook de positie en het aantal punten in de stand vermeld.

Hoe nu verder?

Op 1e Pinksterdag is de laatste speelronde van de Eredivisie en de 4e Divisie. Op 2e Pinksterdag is de laatste speelronde van de 2e en 3e klasse. Op beide dagen is Salland Sport live op Salland1 van 14:00 tot 18:00 uur. Na Pinksteren begint de nacompetitie. Via de website krijg je geregeld updates met de stand van zaken. In het radioprogramma Salland Sport sta je vooraan en hoor je als eerste de gevolgen voor de Sallandse ploegen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Tafeltennis inzetten tegen Parkinson

Tafeltennisvereniging Wijk 16 start in Deventer met een eigen afdeling voor mensen ...