Nieuwe toekomst voor Deventer Vogeleiland

FOTO: archief Salland TV.

Het beheer en de exploitatie van het Vogeleiland gaat weer terug in de handen van de gemeente Deventer, dat is de oplossing die het college aan de gemeenteraad voorstelt. Het eiland in het Rijsterborgherpark kampt met problemen op het gebied van sociale veiligheid en beheer. Er zijn gesprekken gevoerd met Stichting Vogeleiland om tot een duurzame oplossing te komen.

Wethouder Frits Rorink: “Wij kiezen voor een mooi opgeknapt eiland waar de stichting activiteiten kan organiseren en onze inwoners kunnen wandelen en een drankje drinken in het paviljoen. Veel Deventenaren zijn gehecht aan het eiland met de vogels. Het houden van vogels en dieren betekent echter forse professionele inzet en kosten. Wij kiezen daar dan ook niet voor.”

Tijdelijke maatregelen
De laatste maanden van 2018 heeft de gemeente al gezorgd voor tijdelijke maatregelen om de situatie te verbeteren. Zo zijn dierenverblijven provisorisch opgeknapt, is de dierverzorging door de gemeente betaald en is extra gecontroleerd door team Handhaving.

Geschiedenis: Het Rijsterborgherpark werd na 1874 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Springer en is sinds 1968 een rijksmonument. Na een periode van verval en sluiting is het Vogeleiland in 1992 gerenoveerd en weer opengesteld. Sindsdien beheert Stichting Vogeleiland het eiland met de dieren en vogels.

Kosten: Het voorstel is dat de gemeente de opstallen van Stichting Vogeleiland overneemt. De kooien worden afgebroken, er komen hekken om het eiland ’s nachts af te sluiten en het eiland wordt opgeknapt. Het gaat hierbij om een investering van ruim €130.000. Ook investeert de gemeente in het paviljoen dat daarna verhuurd kan worden.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...