Historische Vereniging: open dag

Zaterdag 30 november houdt de Historische Vereniging Raalte en Omstreken weer een “open dag”. Iedereen is dan welkom om op zoek te gaan naar historische gegevens. Stamboomonderzoekers die op zoek zijn naar gegevens over hun (verre) voorouders vinden vrijwel zeker wat ze zoeken. Dat kan in de uitgebreide collectie gegevens van de burgerlijke stand (de akten van heel Overijssel zijn digitaal beschikbaar) maar ook een groot aantal doop- en trouwboeken van de kerken in Salland van voor 1812, het jaar waarin de burgerlijke stand in Nederland werd ingevoerd.

Daarnaast zijn er tal van andere historische bronnen waaruit de bezoeker kan putten. Een rijke bron vormt ook de kadastrale administratie. De vereniging heeft een abonnement afgeslote om bij het Kadaster de historische eigendomsgegevens van een perceel of gebouw te kunnen raadplegen. Zodoende kunnen gegevens over het eigendom worden verkregen tot 1832, het jaar waarin het Kadaster van start is gegaan.

Wie gewoon gezellig een praatje wil komen maken met andere bezoekers is van harte welkom. De (gratis) koffie staat vanaf tien uur klaar.

Verder is het mogelijk oud beeldmateriaal te laten scannen om toe te voegen aan het archief van de vereniging zodat ook anderen eruit kunnen putten. Met name foto’s uit de tweede wereldoorlog en de bevrijding zijn welkom. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Dat heuglijke feit zal groots gevierd worden, onder andere met een expositie in de hall van het gemeentehuis. Er liggen ongetwijfeld hier en daar nog oude foto’s die daarvoor goed bruikbaar zijn: nadat er een scan van gemaakt is, kan de foto weer mee terug. Dat past ook in de zoektocht naar de mooiste foto’s van Overijssel die georganiseerd wordt door het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met plaatselijke historische verenigingen.

De openingstijden zijn van 10.00 tot 15.00 uur – toegang is gratis.

De open dag is in het Tivoli-gebouw van scholengemeenscha De Landstede, Zwolsestraat 63a.

Foto uit 1999, kort voor de afbraak van het pand van kapper Van der Weegh om plaats te maken voor Het Schip.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...