Het herfstweer heeft veel gevolgen op het spoor

De herfst is begonnen en dat heeft veel gevolgen, zo ook bij het openbaar vervoer via treinen. Extreme weersomstandigheden zoals omvallende bomen, maar ook vallende bladeren hebben invloed op treindiensten.

Tijdens hevige herfststormen kunnen bomen omvallen en takken afbreken. Deze kunnen op het spoor of in de bovenleiding terechtkomen, waardoor treinen niet verder kunnen rijden. Zo reden er vandaag tijdelijk geen treinen tussen Raalte en Zwolle door een object op het spoor, lees hier meer. Om te voorkomen dat er dit soort vertraging ontstaat, voert ProRail regelmatig snoeiwerkzaamheden uit langs het spoor waardoor het risico op obstakels wordt verminderd.

Gladheid door bladeren
Doordat er veel bladeren vallen, ontstaat er vocht en roest; dit maakt de sporen erg glad. De gladheid zorgt ervoor dat treinen minder grip hebben en machinisten meer tijd nodig hebben voor het remmen en optrekken. Voor reizigers betekent dit dat het niet ongebruikelijk zal zijn de aankomende maanden als er een paar minuten vertraging is.

Vierkante wielen
De gladheid van de sporen zorgt er dus voor dat machinisten meer tijd nodig hebben om te remmen en op te trekken, als ze dit niet doen blokkeren namelijk de treinwielen, wat resulteert in ongelijkmatige slijtage. Deze ‘vierkante’ wielen veroorzaken niet alleen een bonkend geluid, maar ook schade aan zowel de treinen als de rails. Gelukkig is het wel mogelijk om de vierkante wielen weer rond te maken.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Donderdag vrij zonnig na koude start

Het sinterklaaswintertje dat tegelijk met de Sint het land verlaat deze zesde ...