Het Deventer van de toekomst

De nieuwbouwwijken schieten als paddenstoelen uit de lucht. Ook Deventer krijgt de komende jaren een nieuwe frisse blik. Leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen worden opgevuld met kolossale woonwijken of woontoren. Hoe gaat Deventer zich de komende jaren ontwikkelen?

Ook in de oude Hanzestad is er sprake van krapte op de woningmarkt. De prijzen van zowel huur- als koopwoningen rijzen de pan uit en hebben de ‘Amsterdamse taferelen’ ook het oosten bereikt. Om dit probleem op te lossen is er een landelijk quotum van 75.000 woningen, dat jaarlijks moet worden opgeleverd. Dat doel werd afgelopen jaar gehaald. Enkel was de bijdrage van Deventer minimaal. Met 3.3 nieuwbouw woningen per 1000 bestaande woningen, bungelt de Koekstad onderaan de provinciale lijst. Steden als Zwolle (14.9) en Kampen (9.3) bouwden beduidend meer en leverden een bijdrage aan het oplossen van de woningsnood in Overijssel.

Aan plannen en ambities geen gebrek in Deventer. De komende jaren moeten er honderden, zo niet duizenden, woningen worden opgeleverd om alle Deventenaren te huisvesten. Plannen die op korte termijn worden opgeleverd, hebben wij niet meegenomen in dit overzicht. Daarnaast zijn er projecten waar er nog geen concrete plannen liggen. Ook die hebben wij niet meegenomen.

De Tuinen van de Zandweerd

Eind 2016 is een herstart gemaakt met de planontwikkeling voor de ijsbaanlocatie en het bijbehorende parkeerterrein. Tevens zijn twee aangrenzende sportvelden, die met de herinrichting van het sportpark Zandweerd zijn ‘vrij’ gespeeld, bij de planontwikkeling betrokken. Natuur en milieu staan centraal in deze nieuwe woonwijk. Naast kavels voor zelfbouw zijn er 24 sociale huurwoningen. Ook worden er twee ‘specials’ opgenomen; een appartementengebouw aan de dijk met uitzicht op de IJssel en een nader te bepalen invulling op een beeldbepalende plek nabij de centrale groenzone. 

Rubensstraat

Foto: Stichting Eigen Bouw

De plannen voor de herontwikkeling rondom de Rembrandtkade in Deventer dateren uit 2006. Sindsdien zijn de eerste fases uitgevoerd door de bouw van de appartementencomplex aan de kade. Het braakliggende terrein aan de Rubensstraat stond als laatste op de rol en lijkt nu dan eindelijk te worden aangepakt op de Zandweerd. Het duurzame complex moet 86 appartementen gaan tellen met voor sommigen uitzicht op de IJssel. De eerste bouwwerkzaamheden aan de Rubensstraat staan gepland voor aankomende zomer. Medio 2022 hopen beide partijen de eerste appartementen te kunnen opleveren.

Stadshof

Weliswaar geen nieuwbouw, maar wel een bijzondere ontwikkeling in het centrum. De gemeente maakte eerder bekend om het pand aan de Grote Overstraat 17 op te kopen en te gaan gebruiken als toegangspoort van het Stadshof. Het atelier, dat zich momenteel bevindt in het pand, zal plaats moeten maken voor een grote poort, die iedere avond om acht uur zal sluiten om de rust te bewaren voor omwonenden. Met het openbreken van het pand heeft de gemeente de mogelijkheid om de binnentuin onder handen te nemen en te restaureren.

Momenteel bevinden zich naast meerdere ondernemingen ook 45 appartementen aan het Stadshof. Het merendeel van deze woningen bevindt zich boven de winkels en hebben hun toegangspoort aan de drukke winkelstraten. Met het openbreken van Grote Overstraat 17 bieden zich ook nieuwe kansen aan voor de overige woonruimtes, die nog leegstaan. Boven tientallen winkels in zowel de Korte- als de Lange Bisschopstraat bevinden zich leegstaande woonruimtes ofwel magazijnen. Met het ontwikkelen van de binnentuin komt er de mogelijkheid om tachtig tot honderd appartementen extra te creëren rondom de binnentuin.

Havenkwartier

Het Havenkwartier heeft de afgelopen jaren al de een frisse aanblik gekregen. De komende jaren moet het de nieuwe hotspot van Deventer gaan worden! Zo wordt er onder meer gewerkt aan een woontoren van 60 meter. De woontoren is ontworpen door Beltman Architecten en telt circa 84 appartementen, studio’s, lofts en penthouses.

Op de begane grond komt een commerciële ruimte. Qua architectuur wordt aansluiting gezocht bij het industriële verleden van het gebied en bij de Grijze en de Zwarte Silo. Het plan is nog volop in ontwikkeling, daarom is nog niet bekend hoe de appartementen er binnen uit gaan zien of wat de prijzen worden. Eind 2021 zullen de eerste woningen in de verkoop gaan.

Naast de woontoren, krijgt het Havenkwartier nog een eyecatcher. Het appartementencomplex STAAL wordt gekenmerkt door de hedendaagse architectuur. Vier markante gebouwen die op een speelse manier met elkaar verbonden zijn. Een levendige plek om te wonen, een die in het oog springt. Met de oude industrie en de binnenhaven als inspiratiebron. En een knipoog naar de garage Bella Macchina die hier al jaren een plek claimt en nu een compleet nieuwe look krijgt. STAAL is stoer in materiaalgebruik. De gevels, balkons, trappen en passages brengen de industriële sfeer op verrassende wijze tot leven.

De 20 stijlvolle urban apartments ademen ruimte en vrijheid. Ze zijn door hun indeling licht en royaal. Drie ruime kamers en een woonoppervlak tussen de 75 en 90 m². De prijzen variëren van € 285.000 tot € 365.000 en er is één penthouse van € 540.000.

Thuis aan de Welle

In Thuis aan de Welle worden 30 appartementen ontwikkeld. De verschillende panden die deel uitmaken van het plan, waren tot voor kort in gebruik als kantoren. Die worden volledig getransformeerd tot een diversiteit aan woningen. Voor alle appartementen geldt dat ze een buitenruimte krijgen in de vorm van een tuin of een balkon.

Bovenstaande schets is een concept. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. (Thuis aan de Welle)

Het voormalige hoofdkantoor van Witteveen + Bos wordt gerenoveerd tot een eigentijds appartementengebouw met daarin circa 30 twee- en driekamerappartementen in grootte variërend van ca. 80 tot 170 m2 met elk een individueel karakter. Het gebouw dat bestaat uit twee 19e -eeuwse herenhuizen, verbonden door een moderne tussenbouw, ondergaat een fraaie metamorfose en de verwachting is dat de start verkoop plaatsvindt in het voorjaar van 2021.

Park Nova

Een kleinschalig appartementen complex in het oude Carinova gebouw aan de Zwolseweg. De bedoeling is dat eind 2021 of begin 2022 begonnen gaat worden met de bouw van dit nieuwe complex. Het huidige pand voldoet niet aan de eisen en zal gesloopt gaan worden. Hoe het complex van Park Nova er uit komt te zien, is nog niet bekend.

Colmschate

De voormalige melkfabriek aan de Stationsweg in Colmschate die de laatste jaren als kantoor gebruikt werd, maakt in de toekomst plaats voor 41 woningen. De karakteristieke schoorsteen van de fabriek blijft deels behouden en komt in eigendom van de bewoners zelf.

De door I’M Architecten ontworpen fabriekswoningen en de mooie twee-onder-een-kapwoningen met schoorsteen zijn een knipoog naar het verleden. Langs het spoor komt een rij woningen met een dove gevel die het plan afschermt van het geluid van het spoor.

Het plan is volop in ontwikkeling. De verwachting is dat de verkoop in de loop van 2021 zal starten.

Johannes Aupingkwartier

Wellicht het grootste project. Met het Johannes Aupingkwartier heeft Deventer er een fraai stukje stad bij. Op de plek waar beddenfabrikant Auping ruim honderd jaar lang de beste bedden maakte, realiseert Ter Steege Bouw Vastgoed een gevarieerd woongebied met 121 koop- en huurwoningen en 36 zorgappartementen. Een historisch, industrieel karakter en duurzaam woongenot gaan hier hand in hand. Zo is de buitenrand stevig, met stoere woonblokken en robuuste woningen die herinneren aan de oude fabriekshallen. En het binnengebied? Dat is juist vriendelijk en sfeervol, met groene hoven, fraaie bomen, een wadi en natuurspeelplekken. 

Snippen aan de Dijk

Op het braakliggende terrein aan de rand van Rivierenwijk, komen tientallen verandawoningen.  Elke woning heeft langs de hele voorgevel een karakteristieke veranda. Die vormt de natuurlijke overgang tussen het omringende park en je privédomein. De open, groene omgeving inspireert om veel buiten te zijn. Straks zit je hier een boek te lezen onder de veranda. Of drink je samen iets in de besloten tuin. Voor de afwerking is gekozen voor bakstenen in natuurlijke schakeringen. Je woning past daardoor prachtig bij de parkomgeving. 

Momenteel is de verkoop in volle gang op de website van Snippen aan de Dijk.

Snippen aan de Dijk

Plan G

Op het terrein van het vroegere Sint Geertruiden Ziekenhuis in Deventer ontwikkelt Synchroon het karakteristieke Plan G. Een groen en gezond woongebied met een rijke historie, waar de komende jaren 81 appartementen en 142 nieuwbouwwoningen verrijzen.

Het historische karakter van Plan G heeft alles te maken met het Sint Geertruiden Ziekenhuis, dat in 1940 op deze plek zijn deuren opende. Sindsdien had het ziekenhuis een belangrijke rol in de Deventerse samenleving. Van het opvangen van vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog tot het bieden van specialistische en technologisch hoogwaardige zorg. In 2008 vertrok het ziekenhuis, dat sinds een fusie in 1985 Deventer Ziekenhuis heet, naar een nieuwe locatie. Nu, ruim twaalf jaar later, krijgt het voormalige ziekenhuisterrein een welverdiende invulling als parkachtig woongebied.

Naar verwachting start de verkoop van de eerste fase: 58 stoere, moderne gezinswoningen in karakteristieke jaren dertig stijl in de eerste helft van 2021.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...