Herdenking op Joodse begraafplaats Raalte op 29 april

“Nu is eindelijk de duisternis verdreven en schijnt de zon; ik wou dat iedereen dit vroeger hopen kon…” , zo eindigt Inge Vloedgraven haar zelfgemaakte gedicht. Ook twee andere leerlingen (Jill Diekman en Romy van de Maas) lazen hun gedicht voor nadat Harry Marissink (directeur basisschool De Korenbloem) een openingswoord deed. Daarin wees hij op de bijzondere plek en reden van samenkomst: de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Oude Molenweg in Raalte. Hij schetste het verschil tussen de situatie in de oorlogsjaren en het heden.

Verdrukking, angst, oorlogsgeluiden en het afvoeren van o.a. Joodse burgers tegenover onze vrijheid nu. “Wij staan hier in vrede onder hoge bomen en horen de vogels vrolijk fluiten maar zij zaten in concentratiekampen, omringd door wachttorens. Wij gaan straks weer verder met ons leven maar dat van hen hield op”. In 2009 adopteerde De Korenbloem de begraafplaats en houdt hier sindsdien jaarlijks een bijeenkomst van leerlingen van groep 8 en hun leerkrachten .

Dit jaar was burgemeester Dadema als speciale gast aanwezig. Ook hij stond stil bij het gegeven wat vrijheid voor hem inhoudt: “Leven zoals je zelf wilt, kleding dragen naar eigen smaak, mogen trouwen met wie je wil, jezelf mogen zijn”. Hij vertelde de leerlingen dat hij in andere landen heeft gewoond waar dat allemaal niet vanzelfsprekend is en hij daarom des te meer beseft dat wij dat hier in Nederland wel in vrijheid kunnen leven.

Onder de indruk waren de leerlingen van het trieste familieverhaal van Nelleke Nijenkamp. Een groot deel van haar moeders familie kwam om in de kampen. Nelleke wil dit vertellen en delen : “Omdat het hopelijk mee kan helpen om samen naast elkaar in vrede te leven”. Twee leerlingen lazen de namen voor van de 38 Joodse inwoners van Raalte die in de oorlog werden vermoord in concentratiekampen, opdat zij niet vergeten worden. Als afsluiting werd er een bloemstuk geplaatst bij de zuil waarop de namen staan van hen die omkwamen. Na afloop werd er in de klas nog nagesproken en konden de leerlingen nader kennismaken met de burgemeester en vragen stellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...