De VVD en PvdA hebben maandagmiddag een gedeeltelijk akkoord bereikt.


Gewoon meer belasting betalen maar dan net anders

Wie meteen een sprong in de lucht maakt die komt echter bedrogen uit, want het moet uiteindelijk toch uit de lengte of de breedte komen. De forensentaks en de langstudeerboete worden geschrapt. Ook wordt de eigen bijdrage in de GGZ afgeschaft. Maar dit gaat onder andere ten koste van het ‘vitaliteitspakket’, een regeling om oudere werknemers langer te laten doorwerken.

Ook gaat er op termijn 100 miljoen euro extra naar startende leraren en komt er een doorwerkbonus voor werknemers vanaf 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar kunnen zo gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen zonder dat ze erop achteruit gaan.

Maar in ruil daarvoor gaat de assurantiebelasting omhoog naar 21% en wordt het vitaliteitssparen niet ingevoerd. De verhoging van de belasting op verzekeringspremies kost een Nederlands huishouden ongeveer 100 euro per jaar. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars inmiddels al berekend.

Verder gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan aanvankelijk gepland. De AOW-leeftijd komt daarom in 2018 uit op 66 jaar, en 67 jaar in 2021. Ook wordt gebruikgemaakt van vrij budget voor lastenverlichting en duurzaamheid.

Mark Rutte en Diederik Samsom maakten de maatregelen maandag bekend. Ze verbouwen daarmee de begroting voor 2013 voor ruim 2 miljard euro. Grootste post is schrappen van de forensentaks, de beruchte belasting op de vergoeding voor het woon-werkverkeer. Met die maatregel is al zo’n 1,6 miljard euro gemoeid.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...