Geen hertelling in Olst-Wijhe: PartijvdSport houdt zetel

Er komt geen hertelling van de stemmen in Olst-Wijhe. Dat is zojuist unaniem besloten tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau. PartijvdSport houdt zijn restzetel en het CDA blijft op drie zetels. Ondanks de kleine verschillen in de verkiezingsuitslag is er volgens het centraal stembureau onder voorzitterschap van burgemeester Ton Strien “geen ernstig vermoeden van een mistelling”.

Het CDA in Olst-Wijhe vroeg vrijdag een hertelling van de stemmen aan. Het verzoek van het CDA heeft te maken met de toekenning van een restzetel aan PartijvdSport. Die had ook van het CDA kunnen zijn. De verschillen waren zo klein, slechts drie stemmen, dat de Christendemocraten een hertelling wilden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag waren ook in Olst-Wijhe de lokale partijen de winnaars. Gemeentenbelangen Olst-Wijhe won een zetel en nieuwkomer PartijvdSport kwam met één zetel de raad binnen. CDA en D66 verloren een zetel.

Kiesdeler

Het was de vraag of PartijvdSport boven 75 procent van de kiesdeler zou uitkomen. Die kiesdeler deelt het aantal uitgebrachte stemmen door het aantal te verdelen zetels. Als Partij van de Sport onder het eerdergenoemde percentage was uitgekomen, maakte het CDA aanspraak op de restzetel.Na de eerste tellingen was de voorsprong van PartijvdSport slechts acht stemmen. Op kandidaatniveau werd een dag na de verkiezing herteld waarna PartijvdSport ineens nog maar drie zetels voorsprong had.

Geen bezwaar

Een hertelling komt er dus niet, besliste het centraal stembureau. Er was nog mogelijkheid tot bezwaar, maar daar ziet het CDA in Olst-Wijhe van af. Lijsttrekker Jolande Olthof van het CDA feliciteerde haar collega Michel Vierwind van PartijvdSport met de behaalde zetel.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...