Foto-expositie Raalte: ”Er is meer te doen dan je denkt”

Vanaf komend weekend exposeert Fotoclub Salland foto’s op grote zeildoeken in de tuin van het Swaenewoerd. Dit gebeurt in het kader van 900 jaar Raalte. Ida van den Enk, lid van de fotoclub, vertelt onder andere hoe het idee is ontstaan en wat het met haar kijk op Raalte heeft gedaan.

”Het was een erg leuk project om aan mee te werken”, vertelt Ida. ”Het project begon in principe op het moment toen we wisten dat Raalte 900 jaar bestond. Er heeft toen een bijeenkomst, een soort brainstorm, plaatsgevonden in het Hoftheater. Een aantal van onze leden zijn daarnaartoe gegaan, omdat we graag iets wilden betekenen voor het evenement. We hebben uiteindelijk een werkgroep georganiseerd om de plannen verder uit te werken en wanneer je eenmaal bezig bent met een brainstorm, worden de wildste ideeën bedacht.”

Raalte na 900 jaar
De fotoclub heeft gekozen gekozen voor het thema ‘Raalte na 900 jaar’. Er is bewust voor dit thema gekozen, omdat er al veel werk gepresenteerd werd over de geschiedenis van Raalte. Ida voegt toe: ”Wij vinden het ook belangrijk om te laten zien hoe Raalte er nu voor staat. Dit hebben wij gedaan aan de hand van een kwartetvorm: 4 hoofdthema’s met verschillende subthema’s. Het is de intentie om het als kwartetspel uit te brengen, maar daar gaat nog wel wat extra tijd in zitten. De focus ligt nu eerst op de expositie.”

Tekst gaat verder onder foto

Eén van de hoofdthema’s van de expositie: evenementen
De Amerikaanse rootsmuzikant Fantastic Negrito tijdens Ribs & Blues 2023
Foto gemaakt door: Paul Albers

Prachtige locatie
Dat de expositie in de tuin van het Swaenewoerd te zien is, is ook een bewuste keuze volgens de fotograaf: ”Het is een prachtige tuin met veel mogelijkheden. Je betrekt de bewoners van het Swaenewoerd en bezoekers kunnen een mooi pad afleggen langs de foto’s richting de binnentuin.”
Naast de expositie in de tuin worden er op 4 nog grotere zeildoeken (3 x 2 meter) foto’s geëxposeerd van ‘Raalte vanaf boven’: noord – oost – zuid en west. Deze foto’s zijn met een drone gemaakt en worden op bouwhekken geëxposeerd.

Andere kijk op Raalte
Zowel tijdens de brainstorm als na het maken van de foto’s, is Ida opgevallen dat er gewoon heel veel gebeurt in Raalte: ”Eigenlijk veel meer dan je in eerste instantie doorhebt. Kijk alleen al naar de grote hoeveelheid evenementen die plaatsvinden. We hebben keuzes moeten maken waar we uiteindelijk foto’s van wilden maken. De keuze was reuze, maar dat maakte het soms juist lastig.”

Binnenkort te zien
De foto-expositie begint op 15 juli en duurt tot 3 september. De foto’s zijn dus na Stöppelhaene nog te zien, zodat ook bezoekers van dit evenement de expositie kunnen bezoeken.

Eén van de hoofdthema’s van de expositie: monumenten
Het Raalter oorlogsmonument aan de Zwolsestraat
Foto gemaakt door: Marja Overmars

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...