Een palet aan kunstenaars: Hout, metaal, humor, techniek en activisme

Videoverslag: Martijn van Wieringen

Kunstzinnige attributen, poëtische sculpturen, performances en ander ingrepen in het landschap: Dat zijn de ingrediënten van de IJsselbiënnale van 2023. Het thema van dit jaar is Grondtonen, waarin aarde, bodem en grond centraal staan. 27 Nationale en internationale kunstenaars hebben langs de IJssel hun kunstwerken tentoongesteld. Een fietsroute van ruim 120 kilometer voert men daarlangs.

Nog geen week geleden werd de tentoonstelling geopend en nu al komen mensen van heinde en verre om, fietsend langs de IJssel, al het moois te aanschouwen. In Deventer komen we een stel tegen dat al voor het derde jaar de IJsselbiënnale bezoekt. Ze zijn afkomstig uit Amsterdam en kijken hun ogen uit: “Prachtig wat ze ook dit jaar weer hebben weten te bewerkstelligen. We zijn wederom enorm onder de indruk.”

Zintuigen
Bij de editie van dit jaar heb je al je zintuigen nodig. Want je ziet, hoort, voelt en ruikt de kunst al van afstand. Het is soms wel even zoeken, want langs de IJssel is niet alle kunst te zien vanaf de gebaande paden. Je zult toch even wat inventiever moeten zijn bij sommige stukken, maar met de coördinaten in de bijbehorende folder, moet dat vast en zeker lukken.

Startpunten
Er zijn verschillende startpunten. Zo kun je op je fiets stappen in Zwolle, bij ‘Centrale Harculo’. Maar je kunt bijvoorbeeld er ook voor kiezen om in Den Nul bij ‘Infocentrum IJssel’ de route te starten.

Naast de buitententoonstelling is er ook een onderdeel, genaamd Nevengeulen. Nevengeulen die vind je ook langs de IJssel. Het zijn wateren die parallel aan de hoofdgeul door de uiterwaard stromen. Aan het begin en aan het einde staan ze in verbinding met de rivier. In dit geval de IJssel.

Nevengeul
Het nevengeulenprogramma is een ‘groenprogramma’. “Planten die langs de IJssel groeien, die zich daar verzameld hebben, boeren die zich bezig houden met de goede zorg voor de bodem en een pluktuin of voedselbos mag ook niet ontbreken”, aldus Ingrid Van Bergenhenegouwen, coördinator communicatie.

Verschillen
Tussen de 27 kunstenaars zitten veel verschillen. Niet alleen qua kunstvorm die ze hanteren, maar ook qua leeftijd: “Onze jongste kunstenaar komt uit 1999 en onze oudste uit 1959. We hebben heel bewust gekozen voor diversiteit gezien hun zienswijze op aarde en gezien het feit dat ze allemaal uit verschillende culturen komen,” zegt de Directeur van de IJsselbiënnale, Mieke Conijn.

De tentoonstelling Grondtonen is nog tot en met 17 september van dit jaar te bezoeken langs de IJssel.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Zes Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe 

Aan zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. ...