Doffe knallen blijken afkomstig van de Veluwe 

Wat dreunt daar op die heide? Wat blinkt daar in ‘t verschiet? Wat dondert tussen beide, Dat men door stof niet ziet? “De eerste vier regels van het Lied van de Veldartillerie uit 1846 waren afgelopen dagen weer helemaal actueel. 

Op het Artillerie Schietkamp ‘t Harde wordt namelijk een militaire oefening gehouden. En er wordt geschoten met grof geschut. De doffe dreunen waren ook in Olst en Wijhe de hele dag door goed te horen.

Koninklijke Landmacht

Denk je aan de Veluwe, dan denk je aan rust en natuur, maar ook aan de Koninklijke Landmacht. Vrijwel iedere militair kwam ooit op de Veluwe terecht. Als rekruut in een van de vele kazernes, voor een bivak in bos of heide, met een militair voertuig over de brede zandpaden of toch minstens voor een schietoefening. De Legerkoerier schreef in 1953 al vol enthousiasme: ‘Op de schiethei te Oldebroek dreunt gestadig het geschut; op de banen van de Harskamp fluiten de kogels.’

Artillerie Schietkamp ’t Harde

Het Artillerie Schietkamp (ASK) ‘t Harde is een militair oefen- en schietterrein. Hier oefenen Nederlandse militairen met verschillende wapens en wapensystemen. Het is de enige locatie waar met artillerie en mortieren geschoten kan en mag worden. Niet alleen Defensie oefent op dit terrein, ook andere Nederlandse veiligheidsdiensten oefenen daar ook.

Gegroeid sinds 1877

Het Artillerie Schietkamp bestaat sinds 1877. Er werd in die tijd geschoten vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. En zo gaat het nog steeds. Het ASK bestond in 1877 alleen uit de Oldebroekse Heide. Doordat het bereik van de vuurmonden groter werd, groeide het terrein tot de huidige afmeting van 13,5 x 4 km.

Schietoefeningen niet in weekend en op feestdagen

Schietoefeningen op het ASK zijn meestal overdag. En soms ook in de avonduren. In het weekeind en op feestdagen wordt er niet geschoten. 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...