In de Deventer moordzaak heeft het Nederlands Forensisch Instituut geen fouten gemaakt die invloed hadden op de conclusies in die zaak.


Deventer – Geen fouten van NFI in moordzaak

Dat concludeert het NFI zelf in een onderzoek dat woensdag naar buiten is gebracht. Een groep burgers, onder wie opiniepeiler Maurice de Hond, stelde in 2007 een zwartboek op.

Zij vroegen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) een onafhankelijk onderzoek naar de onafhankelijkheid van het NFI in te stellen. Het instituut zou als onderdeel van het ministerie van Justitie te volgzaam zijn. Volgens de opstellers van het zwartboek zijn onder meer fouten gemaakt in de Deventer moordzaak.

In die zaak heeft accountant Ernest Louwes een celstraf uitgezeten voor de dood van weduwe Wittenberg. Algemeen directeur van het NFI Tjark Tjin-A-Tsoi gaf in 2008 naar aanleiding van het zwartboek opdracht tot een onderzoek. Medewerkers van het NFI liepen de gangen van hun collega’s na, maar hebben geen nieuw onderzoek verricht.

Het onderzoek is destijds al doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, maar werd toen nog niet openbaar gemaakt. Omdat Louwes inmiddels vrij is en omdat niemand bezwaar heeft tegen openbaarmaking is het nu alsnog naar buiten gebracht. Foto: Foto Geerars.nl

Forensisch onderzoek op de begraafplaats van Wittenberg in Deventer in 2006


Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...