Coureur Melvin van Dam blikt met smart vooruit op debuut in autosport

ZOLDER – Na jarenlang te hebben gekart volgt voor Melvin van Dam dit seizoen het logische vervolg: zijn debuut in de autosport. De 25-jarige inwoner van Wijhe beleeft zijn vuurdoop op 22 augustus in de Mazda MX-5 Cup als het eerste weekeinde van het kampioenschap op het circuit van Zandvoort begint. Hij testte de auto onlangs op het circuit van Zolder en hij concludeerde tevreden dat hij op de goede weg is.

Het was natuurlijk niet voor het eerst dat Melvin in een race-auto testte. Eerder had hij de Mazda al op Zandvoort getest. En dáárvoor had hij al veel getraind in een Peugeot GTI. “Dan is dit wel wat anders. De Mazda is een heel andere auto”, aldus Melvin. “En hij rijdt natuurlijk op slicks. Gelukkig heb ik veel gekart. Dat helpt. Het is wel vergelijkbaar. Alleen is karten zelfs nog iets intensiever.”

Voor Melvin is zijn eerste jaar in de autosport een soort ontdekkingsreis. Inmiddels heeft hij genoeg ervaringen opgedaan om de voornaamste verschillen voor een coureur te duiden. “Ik vind het mooi dat je op een grotere baan rijdt. Je hebt wat meer variatie. In het karten kun je normaal gesproken het hele circuit overzien, hier niet. En de snelheid ligt natuurlijk een stuk hoger.”

Wat hij precies kan verwachten, weet de coureur van Johan Kraan Motorsports niet. Zijn eerste wedstrijd moet hij tenslotte nog rijden. Gelukkig ging de test in Zolder uitstekend. Op een uitstapje door het grind na kon hij stabiele rondetijden rijden en zo waardevolle ervaring opdoen. “Mijn doel is leuk in het middenveld mee te strijden en veel plezier hebben. En de boel heel houden natuurlijk.”

Naast zijn races in de Mazda wil hij ook blijven karten. “Het is makkelijker om te doen. Je pakt je kart en gaat naar het circuit”, legt Melvin uit. “Maar autoracen heeft echt wat. Je kunt het eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het heeft allebei zijn dingen. Karten is gewoon superleuk om erbij te doen.” Het is bovendien goed voor het onderhouden van zijn conditie weet Melvin.

Zo kan hij komend weekeinde in topvorm aan de start van de race in Zandvoort verschijnen. Zijn debuut in de autosport wordt mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. Om hen te bedanken en hen meerwaarde te bieden, organiseren Melvin en zijn vader Eddie twee sponsordagen. “Als ze willen kunnen ze dan meerijden in de auto”, zegt Melvin. Daarbij worden twee auto’s ingezet: de Mazda MX-5 van Melvin en een heuse Saker.

Eddie: “Voor de mensen die meegaan wordt het een geweldige dag. We hebben gekeken naar hoe we dat op een leuke manier kunnen aanpakken. Voor ons is de lol in de sport belangrijk en we willen andere mensen de kans bieden om achter de schermen mee te kijken.”

Welke circuits voor de sponsordagen worden bezocht, is nog niet bekend. Wel is het de nadrukkelijke wens van vader en zoon om één van de twee dagen te houden op het vernieuwde circuit van Zandvoort. Eddie: “Iedereen heeft erover gehoord. Om een rondje over zo’n nieuw aangelegd circuit te doen is natuurlijk heel gaaf.”

Verder is het voor sponsors via aanmelding ook mogelijk races van Melvin te bezoeken. “We kunnen hen zo net iets meer bieden. We hebben daar televisie-exposure van RTL7 voor onze sponsors De entourage van het kampioenschap (dat in het raamwerk van de Supercar Challenge wordt verreden, red.) klopt gewoon.”

Dat geldt overigens zeker ook voor het team waarvoor Melvin racet. “We hebben een goede monteur op de auto, we hebben een data-analist, we hebben videobeelden. Zo proberen we de leercurve voor Melvin zo steil mogelijk te maken. Je wilt sowieso in het middenveld kunnen rijden. Of een podiumplaats ook mogelijk is? De tijd zal het leren. Maar het ging lekker in Zolder. Super dat ik dit weekend mijn eerste autorace mag rijden!”

Melvin van Dam wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Ridder data systems

HiTec Food Systems

BB-automatisering

Gicom metaalbewerking

ProfPlastic

Mubo metaal

Schep Welding

BR Coatings

ERWI aandrijftechniek

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...