De kerkklok in Olst is weer verlicht

Een aantal maanden geleden sloeg de bliksem in in de karakteristieke kerktoren van Olst. Het was een enorme klap en in de wijde omgeving trilden de ramen.

De bliksembeveiliging van de kerk was gelukkig prima in orde, en onlangs nog gekeurd. Deze is bedoeld tegen directe inslag, brand en gebouwschade. Maar wanneer je ook je elektrische installatie wil beschermen tegen bliksemschade, moet je overspanningafleiders toepassen. Deze zijn sinds een paar jaar wel aanwezig in de kerk, maar niet in de toren. Met als gevolg dat 70% van de handgemaakte verlichting van de kerkklok de geest gaf.

Na de vakantieperiode stond de bestelbus van klokkengieterij ‘Koninklijke Eijsbouts’ weer voor de kerk in Olst. Salland1 was er als de kippen bij en mocht even in de laadruimte kijken.

Kerk uurwerken vragen ook een specialisme wat niet even iedere monteur kan oplossen. Het is allemaal handwerk. De lampjes zitten in buizen, die van de wijzers zijn doorzichtig en van de klok in grote zwarte slangen.

Hulde aan onze gemeente en de ambtenaren, dat men nu voor het jaarlijkse Olsterfeest al weer van verre kan zien hoe laat het is.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...