De illegale arbeid in de bouw is volgens de Arbeidsinspectie bijna gehalveerd. Inspecteurs stuitten vorig jaar tijdens controles op bouwplaatsen in 18 procent van de gevallen op vreemdelingen zonder de juiste papieren om in Nederland te werken. Een jaar eerder ging het nog om 30 procent.

Bouw – Illegalen in bouw gehalveerd

De Arbeidsinspectie ziet al een aantal jaren dat illegale arbeid in zijn algemeenheid afneemt. Maar de inspectiedienst noemde dinsdag bij publicatie van de cijfers uit de bouw de daling in deze sector “spectaculair”. De bouw zat in 2008 met 18 procent nog wel iets boven het landelijk gemiddelde.

Vorig jaar constateerden inspecteurs bij 16 procent van de in totaal ongeveer 10.000 controles dat werkgevers in de fout gingen met vreemdelingen, tegen 18 procent in 2007. Net als in veel andere sectoren schrijft de Arbeidsinspectie de daling in de bouw toe aan het toenemend aantal controles en de hoge boetes. Ook maakt het veel uit dat voor veel Oost-Europese werknemers, zoals Polen, sinds 1 mei 2007 geen werkvergunning meer nodig is om in ons land te komen werken. Voorheen kwam een groot deel van de illegale werknemers uit een van deze nieuwere lidstaten van de Europese Unie.

Bron: Nu.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...