Boodschap van vrede voor Oekraïne, vanuit torens uit de hele wereld

Aan alle beiaardiers van over de hele wereld is gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met Oekraïense liederen. Deze boodschap zal weerklinken in het weekend van 5 maart, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.

In Deventer sluit stadsbeiaardier Bauke Reitsma op zaterdag 5 maart aan bij deze wereldwijde actie. In de beiaardbespeling van 14.00 – 15.00 uur laat hij diverse Oekraïense liederen horen. Zo werd één van de liederen “Marigolds” (Goudsbloemen, een symbool van Oekraïene) voor carillon bewerkt door de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun. Ook het Oekraïense volkslied klinkt zaterdag vanaf de Lebuïnustoren.

De muziek die beiaardiers maken met beiaardklokken en via een beiaardklavier, weerklinkt over een gehele binnenstad, een universiteitscampus, of een park. De beiaard is een uniek muziekinstrument dat sinds zijn ontstaan 500 jaar geleden in Europa (in de Lage Landen) ondertussen gekend is in 30 landen, met in totaal 680 beiaarden wereldwijd.

Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg. In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald, daarnaast zijn er nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook.

Dat deze vredesboodschap mag weerklinken uit de torens van de hele wereld!

Over Salland TV

x

Check Also

Geen treinen tussen Apeldoorn en Amersfoort

Er rijden deze maandag geen treinen op het traject tussen Apeldoorn en ...