BoerBurgerBeweging: “Boerenstem gaat op 17 maart naar BBB”

BBB krijgt bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 massaal het vertrouwen van boeren en tuinders. Boeren en tuinders lopen in groten getale weg bij de traditionele landbouwpartijen CDA en VVD en stemmen op 17 maart op BBB.

Dat bleek vandaag uit een groot verkiezingsonderzoek van Agrio Uitgeverij en Geelen Consultancy. Het CDA (50%) verliest de meeste agrarische kiezers. Ook VVD kampt met een grote daling onder boerenstemmers: het aantal VVD-stemmers is in vier jaar tijd ruim gehalveerd.

“Dit is natuurlijk een geweldige uitkomst en het bevestigt wat wij al lang wisten. Het klinkt misschien vervelend voor die partijen, maar ik zeg het maar gewoon zoals het is: Boeren en tuinders hebben geen tot weinig vertrouwen meer in de huidige politieke partijen. Vele beloftes zijn niet nagekomen en de coalitiepartijen CDA en VVD hebben boeren en tuinders soms ronduit laten vallen. Kijk naar de stikstofwet en het steunen van internationale handelsverdragen, zoals CETA, die zorgen voor een ongelijk speelveld voor onze eigen voedsel- en bloemenmakers. Met mooie woorden kopen boeren geen brood. Daden, dat hadden ze willen zien. Maar die kwamen niet”, reageert BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas.

Platteland op 1, 2 en 3
BBB is ervan overtuigd meerdere zetels te behalen tijdens de Kamerverkiezingen. “Het zijn namelijk niet alleen boeren en tuinders die op ons stemmen, er werken 600.000 mensen direct en indirect in de agrarische sector. Ook onder die mensen hebben wij veel sympathie en veel stemmers”, weet Van der Plas. “En dan heb ik het nog niet eens over de miljoenen mensen op het platteland die zich niet vertegenwoordigd voelen door de huidige politieke partijen. Platteland is voor de traditionele partijen alleen maar interessant in campagnetijd. Dan weten ze dorpen als Hoge Hexel, Barger Compascuüm of Lutjegast ineens wel te vinden. Na de verkiezingen, wordt het platteland weer onderaan de prioriteitenlijst gezet. Bij ons staat het platteland op nummer 1, 2 en 3. Niet alleen in campagnetijd, altijd”, aldus de BBB-lijsttrekker.

Gezond verstand
“Wij horen ook steeds meer niet-boeren op het platteland en ook stedelingen die op BBB willen gaan stemmen. De poten-in-de-klei-handen-uit-de-mouwen-mentaliteit van BBB spreekt ze aan. Wij doen niet aan poespas, of halen allerlei gekkigheden uit met BN’ers, die alleen maar worden ingezet als stemmentrekkers. Mensen hebben daar niks mee”, zegt Van der Plas. “Wij hebben nuchter en gezond verstand en dat is wat mensen aantrekt in BBB. De potentie van BBB blijkt ook uit de Stemwijzer, die deze week is uitgekomen. Bij heel veel mensen, ook niet-boeren, komt BBB bovendrijven als beste optie.”

Forum voor Democratie
Ook het feit dat veel jonge boeren (onder de 50 jaar) stemmen op BBB, is mooi nieuws, vindt Van der Plas. “Dit zijn de mensen die nog een paar jaar door willen als boer of tuinder, of het bedrijf willen overnemen van hun ouders. Zij willen een partij in de Tweede Kamer die structureel en voorgoed voor hun bestaansrecht opkomt. Die ze niet wegjaagt, maar die ze koestert.”

Van der Plas vindt het niet raar dat ook Forum voor Democratie de stem van de (jonge) boeren heeft verloren. Uit een onderzoek dat Agrio in januari 2020 presenteerde zei maar liefst 28 procent van de deelnemers van plan te zijn om te stemmen op de partij van Thierry Baudet. Nu is dat nog maar 4,2 procent.

“Ten eerste is Forum compleet uiteen gevallen en is de partij voor boerenstemmers een instabiele factor geworden. En Forum heeft zich tijdens de boerenprotesten opgeworpen als de Grote Redder van de agrarische sector. Daarna ging de partij een aantal keren flink de fout in. Onder meer door meerdere keren mee te stemmen met moties van de Partij voor de Dieren, waaronder een motie voor een fokverbod voor dieren die gevoelig zijn voor het coronavirus. Deze motie hield eigenlijk dus in dat er ook een fokverbod zou kunnen komen voor vee. Het was gewoon een slim spelletje van Partij voor de Dieren, die de motie indiende. Een groot aantal dieren is namelijk vatbaar voor coronavirussen, maar niet voor het COVID-19 virus. Door de gebrekkige landbouwkennis, had FvD het verschil tussen coronavirussen en COVID-19 over het hoofd gezien. Iets wat ze niet bepaald in dank is afgenomen door de potentiële boerenstemmers”, aldus Van der Plas.

Lees hier meer over het onderzoek van Agrio Uitgeverij en Geelen Consultancy: https://www.pigbusiness.nl/artikel/387676-boerenstem-verschuift-naar-boerburgerbeweging/

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...