Bijzonder accent dodenherdenking Deventer door aanwezigheid 99-jarige Canadese veteraan

Dit jaar krijgt de 4 mei herdenking in Deventer een bijzonder accent vanwege de oorlog in Oekraïne en de onthulling van een plaquette door de 99-jarige Canadese veteraan Nick Janicki. Het thema van dit jaar is ‘leven met oorlog’, waarbij het 4 mei comité persoonlijke verhalen deelt via hun website om duidelijk te maken wat oorlog door de generaties met mensen doet.

Op 4 mei vinden er herdenkingen plaats bij verschillende monumenten, en bij de centrale herdenking op het Grote Kerkhof zal onder meer een film over leven met oorlog te zien zijn op grote beeldschermen. Bijzonder is de aanwezigheid van de 99-jarige Canadees Nick Janicki, die hielp bij de bevrijding van Deventer in april 1945.

Het 4 mei comité merkt dat de belangstelling voor de herdenking onverminderd groot is, maar dat de uitdaging is om de betrokkenheid van de stad te verbreden, bijvoorbeeld door jongeren actiever bij de herdenkingen te betrekken. De crux van de dodenherdenking is volgens voorzitter Hester Scholten de koppeling met actuele thema’s en het belang van onderling begrip en toenadering in de samenleving

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...