De jongens die Tano Jansen hebben opgesloten in een zeecontainer in Apeldoorn zijn in hoger beroep veroordeeld tot straffen van 2 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat is dezelfde straf als de rechtbank in Zutphen eerder had opgelegd. Justitie had tot 5 jaar cel geëist.


Apeldoorn – Tot 2 jaar celstraf in zaak Tano

De 16-jarige dove Tano overleed vorig jaar zomer nadat vier jongens hem in een zeecontainer opsloten. Ze wilden hem een lesje leren. De jongens hebben hun straf al uitgezeten nadat ze door de rechtbank waren veroordeeld. Ze moeten nog wel een verplichte gedragsbehandeling ondergaan voor hun gedragsproblemen.

Justitie legde de jongens dood door schuld ten laste, omdat ze hadden kunnen weten dat de dove Tano vuur zou maken om wat te kunnen zien in de container. Het gerechtshof is het daar niet mee eens. Wel neemt het hof de jongens extra kwalijk dat ze afspraken maakten om de dood van Tano te verzwijgen. Daardoor zorgden ze voor een dagenlange onzekerheid bij de familie van de jongen. Een meisje dat erbij betrokken was, is vrijgesproken.

Volgens Justitie is Tano het slachtoffer geworden van de desastreuze gevolgen van een groepsproces. De twee jongste daders zijn geweken voor de macht van de twee hoofddaders. Justitie ging in hoger beroep omdat Tano nog in leven zou zijn geweest toen de jongens na een uur terug kwamen bij de zeecontainer. Een deskundige van het NFI verklaarde echter tijdens het hoger beroep dat Tano korte tijd nadat hij werd opgesloten overleed. Daardoor had niemand Tano meer kunnen redden.

Over Salland TV

x

Check Also

Mantelzorgende kinderen worden verwend met extra Sinterklaascadeau

Zorgen voor een broertje of zusje met een aandoening kost veel tijd ...