Nederland koopt 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep.

Algemeen – 34 miljoen vaccins tegen Mexicaase griep

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag besloten. Deze week sluit hij contracten met fabrikanten. Omdat dit najaar een griepgolf verwacht wordt, is met de leveranciers afgesproken dat de vaccins uiterlijk eind dit jaar klaar moeten zijn. Het grootste deel van de vaccins voor de Mexicaanse griep (officieel: Nieuwe Influenza A (H1N1)) zal in oktober en november geleverd kunnen worden, waarna eind dit jaar nog een kleine hoeveelheid volgt.

Met de hoeveelheid vaccins kunnen alle Nederlanders tweemaal een prikje krijgen. Een prik geeft niet de garantie op volledige bescherming tegen de Mexicaanse griep.

Voor de zekerheid is voor de hele bevolking vaccin ingeslagen, omdat nu nog niet duidelijk is of dit voor bepaalde groepen mensen overbodig is. Vaccins die overblijven gaan tegen kostprijs naar landen die geen vaccins hebben.

Of iedereen meteen een prik krijgt of dat mensen die extra risico lopen voorrang krijgen, is nu nog niet te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkeling van het griepvirus. Waar Nederland de vaccins inkoopt en hoeveel dat kost, maakte het ministerie van VWS niet bekend. Klink had eerder al een optie genomen op 34 miljoen vaccins na een advies van de Gezondheidsraad om de hele bevolking in te enten.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...