454.664 Overijsselaars vulden tot begin december hun keuze over orgaandonatie in op donorregister.nl

Image

454.664 Overijsselaars vulden tot begin december hun keuze over orgaandonatie in op donorregister.nl

Den Haag, 20 december 2019 – Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 454.664 Overijsselaars vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 5.841 Overijsselaars in november. Wie nog geen keuze heeft gemaakt of ingevuld, wordt vanaf 26 december met de bioscoopcommercial ‘In het duister tasten’ gevraagd dit alsnog te doen. Over een half jaar gaat de nieuwe donorwet in. Wie op 1 juli 2020 nog geen eigen keuze heeft ingevuld op donorregister.nl, komt in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Ik ben blij dat de campagne over het nieuwe Donorregister steeds meer mensen bereikt en het drukker wordt op donorregister.nl.”, aldus minister van medische zorg Bruno Bruins. “Beslissen of je wel of geen orgaandonor wilt worden na je overlijden is niet makkelijk. Praten met je familie of vrienden over de mogelijke keuzes kan hierbij helpen. Dan weten zij ook direct wat jouw keuze over orgaandonatie is. Sinds deze week staat meer dan 50% van de volwassenen in Nederland met hun eigen keuze in het Donorregister. Ook de komende maanden werk ik er hard aan zoveel mogelijk mensen te bereiken om hen te motiveren hun eigen keuze in te vullen. Daarvoor is nu ook een bioscoopcommercial gemaakt die van 26 december tot en met 8 januari te zien is in 96 bioscopen en filmhuizen in Nederland.

Bioscoopcommercial te zien in Overijssel
Tast jij ook in het duister over hoe jouw familie in het donorregister wilt staan? Deze vraag wordt mogelijk gesteld wanneer zij in de kerstvakantie naar de bioscoop gaan in Overijssel. De bioscoopcommercial, die in het duister wordt getoond in acht bioscopen in Overijssel, moedigt bezoekers aan met familie of vrienden te praten over hun keuze over orgaandonatie en deze in te vullen op donorregister.nl. Volwassenen die geen keuze invullen, komen vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Welke keuze je maakt, bepaal je zelf

 • Keuze 1: Ja, ik geef toestemming
  Je wil donor worden. Misschien wil je sommige organen en weefsels niet doneren. Je kunt dit ook invullen op het formulier.
 • Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming
  Je wil geen donor worden.
 • Keuze 3: Mijn partner of familie beslist
  Je wil dat je partner of familie voor je kiest na jouw overlijden.
 • Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist
  Je wil dat iemand anders voor je kiest na jouw overlijden.

Ga voor meer informatie over het nieuwe Donorregister naar donorregister.nl of bekijk de stapsgewijze uitleg over het nieuwe Donorregister en hoe het doneren van organen en weefsels precies werkt.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...