Zeldzame Rampjaar-prent in Museum De Waag

In Museum De Waag is tot en met 27 november aanstaande een zeer zeldzame prent van het stadsprofiel van Deventer te zien. De prent stamt uit het Rampjaar 1672 en is gemaakt door de Fransman Claude Jollain. De prent is een mooi voorbeeld van Franse oorlogspropaganda en is dankzij een particuliere bruikleengever voor het eerst in het museum te zien.

De tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ van Museum De Waag is wegens groot succes verlengd tot en met eind november. In de tentoonstelling staat het beleg door de vorst-bisschop van Münster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, en de overgave van de stad centraal. In de laatste weken dat de Rampjaar-tentoonstelling op de begane grond van het museum te zien is, is de presentatie uitgebreid met een zeer zeldzame prent van de Fransman Claude Jollain. De prent draagt de naam ‘Le plan de Deventer’ en kan gezien worden als een politieke uitgave.

Oorlogspropaganda
De prent, met de IJssel en de skyline van Deventer duidelijk zichtbaar, is een klassiek voorbeeld van hoe toentertijd Franse oorlogspropaganda werd bedreven. Om te vieren dat Deventer door Franse troepen onder leiding Lodewijk XIV werd ingenomen, werd aan Claude Jollain de opdracht verstrekt om een nieuw stadsprofiel van de Hanzestad uit te beelden. Het stadsprofiel is echter volledig onjuist weergegeven. Ook is de kaart rechtsboven gespiegeld weergegeven. De prent komt van een particuliere bruikleengever en is niet eerder in Museum De Waag te zien geweest. Het exemplaar van 50 bij 35 centimeter toont een interessante weergave hoe de verschillende partijen hun eigen waarheid voor het voetlicht probeerden te brengen. Het zeldzame stadsaanzicht van Jollain werd ook afgebeeld in Georg Hartongs recente publicatie ‘Zicht op Deventer tussen 1500 en 1800, uit 2021, pagina 120-121.

Museumbezoek
Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland en van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Alle informatie over Museum De Waag is te vinden op www.museumdewaag.nl.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...