Wereldmuziek in Deventer

Dankzij een nieuw initiatief van het Centrum voor Diversiteit & Samenleving (CDS) zal het culturele aanbod in Deventer meer divers worden. Dat betekent: meer aandacht voor muziek uit andere culturen. Het CDS heeft samen met podia en vrijwilligersinitiatieven in Deventer en partner-organisaties in Zutphen, Enschede, Lochem en Ede de samenwerking versterkt. Het doel is rond wereldmuziek en aanpalende muzikale terreinen in Deventer te komen tot meer samenhang en om in diverse steden in Gelderland en Overijssel een reeks publiekstrekkende, authentieke en eigentijdse wereldmuziekvoorstellingen te realiseren. Het CDS werkt in Deventer intensief samen met de Bibliotheek, het Burgerweeshuis, het Etty Hillesum Centrum, migranten- en vluchtelingenorganisaties, MIMIK, de Schouwburg en de Zaterdagmiddagconcerten Deventer. Aansluitend aan de concerten organiseert het CDS onder de noemer Wereldlokaal Plus participatie-activiteiten, zoals workshops zang en muziek, presentaties, lezingen en debat naar aanleiding van de muziekoptredens.

Op zaterdag 4 september trapt Wereldlokaal Deventer af met TRIO TAMALA in Theater MIMIK. Tamala’s muzikanten hebben een vernieuwende balans gevonden tussen traditie en innovatie, droom en realiteit, noord en zuid. Mola Sylla is één van de meest creatieve Senegalese zangers. Daarnaast speelt hij ook de xalam (West-Afrikaanse luit), kongoma en kalimba (duimpiano), evenals percussie. Bao Sissoko wordt in heel Europa erkend als een getalenteerde koraspeler. De Gentse violist Wouter Vandenabeele houdt ervan om wereldwijd verschillende soorten muziek te ontdekken. Hij nam twintig cd’s op en gaf enkele honderden optredens met o.a. “Ambrozijn”. https://muziekpublique.be/artists/tamala

Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, ziet het verdere programma er in de eerste maanden van Wereldlokaal Deventer er als volgt uit:

– op zaterdagmiddag 18 september in de Broederenkerk grenzeloze nieuwe muziek van het CHARIVARI TIO en Jiddische zang van SHURA LIPOVSKY,

– op vrijdag 24 september in de Bergkerk muziek in Anatolische sferen van het EMRAH OGUZTURK TRIO, o.v.

– opzaterdag 2 oktober in de Schouwburg TATAVLA met volksmuziek uit Griekenland en Turkije en o.v.

– op vrijdag 15 oktober in de Schouwburg impro-jazz met een Molukse inkleuring van BOI AKIH.

De serie Wereldlokaal Deventer is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Deventer, de Provincie Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, de Deventer Cultuur Club, Stichting Wesselings-van Breemen, Stichting Erven Witteveen en de Regering van Vlaanderen.

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...