DEVENTER - Acht personen spraken woensdagavond in tijdens de technische behandeling van het definitieve ontwerp van het nieuwe stadskantoor.


Weinig draagvlak voor nieuw stadskantoor

Kritiek was er over de overlast door het gebouw en de gevreesde swapfinanciering. Elke kritische opmerking werd beloond met een flink applaus van de toehoorders. Ook merkten de insprekers op dat het wenselijk is om het groene aspect met andere gebouwen in de stad te combineren en om de schouwburg te laten staan. Er waren 1000 handtekeningen verzameld voor het houden van een referendum over het stadskantoor. Aanwezigen riepen op om daar wat mee te doen.

Wethouder Margriet de Jager kreeg de opmerking dat Deventer zich richting het Athene aan de IJssel fenomeen manoeuvreert. Daarmee benadrukte de inspreker dat Deventer zich in misère stort door de plannen koste wat kost door te zetten. De politiek begreep wel dat er meer draagvlak moet komen en vroeg aan de wethouder wat ze daar nu aan ging doen. De Jager wil de mediamix ervoor inzetten. Opvallend want de tegenstanders kregen te horen dat ze allemaal wat laat zijn met hun inbreng. Kennelijk is het geen probleem om draagvlak wel binnenkort te gaan proberen te creëren.

Bij financiële vragen kwam De Jager slecht uit de verf. Haar bewering dat er geen dubbele lasten komen, schoot Marcel Elferink (GB) in het verkeerde keelgat. Ook gaf ze geen uitleg over de werkelijke huisvestingslasten. Ze beweerde wederom binnen het budget van 8,1 miljoen per jaar te blijven. Volgens Elferink gekunstelde cijfers. Van risico’s wilde De Jager niets weten dus wuifde ze de bezwaren weg. Ook de Leeuwenbrug kopen is geen optie. Het pand zou veel te klein zijn.

Nog meer onzekerheden kwamen naar boven drijven. PvdA stelde vragen over de werkgelegenheid in Deventer en de haalbaarheid daarvan en hoe zit het met het openbaar vervoer. Rob de Geest (PvdA) wilde praktijkvoorbeelden van andere gemeenten. Hoe is de financiering en uitwerking van de plannen daar geregeld. Van de wethouder werd verwacht deze antwoorden paraat te hebben, maar ze komt nog terug op beantwoording daarvan.

Over Salland TV

x

Check Also

Startersloket Raalte organiseert starterscafé in Heeten

Ontmoet andere startende ondernemers uit de regio en deel je kennis en ...