Veel snelle hulp bij een hartstilstand beschikbaar in Overijssel

In Overijssel staat het er goed voor met snelle hulp voor mensen die een hartstilstand krijgen. In nagenoeg alle gemeenten zijn genoeg burgerhulpverleners aanwezig en in de meeste gemeenten zijn er ook voldoende AED’s. Bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu staan in Overijssel zo’n 2200 AED’s aangemeld, en ruim 25 duizend burgerhulpverleners, vrijwilligers die worden opgeroepen om bij een hartstilstand snel hulp te bieden, door te reanimeren of een AED naar het slachtoffer te brengen. Alleen in Steenwijkerland zijn nog heel wat AED’s nodig.

In heel Nederland blijft het aantal AED’s en burgerhulpverleners groeien. Er zijn momenteel ruim 225.000 burgerhulpverleners en bijna 18.000 AED’s in Nederland aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem, HartslagNu. Van die AED’s is zo’n 70% 24 uur per dag beschikbaar. Van alle provincies in Nederland staan Noord-Brabant, Gelderland en Limburg er het beste voor: er zijn veel burgerhulpverleners en veel AED’s aanwezig.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is blij met de toename: “Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met genoeg burgerhulpverleners en AED’s verspreid over ons land kunnen we ervoor zorgen dat binnen 6 minuten hulp wordt geboden – en zo levens worden gered. Het is goed om te zien dat steeds meer mensen hun buurt hartveiliger maken door een reanimatiecursus te volgen of met de buurt een AED aan te schaffen.”

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. Daarom is het belangrijk dat er genoeg burgerhulpverleners en AED’s zijn aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, HartslagNu. Dit oproepsysteem wordt bij een 112-melding van een hartstilstand geactiveerd en stuurt burgerhulpverleners naar het slachtoffer. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten eerder aanwezig bij het slachtoffer dan de hulpdiensten, en kunnen eerste hulp bieden totdat de professionals arriveren.

Voor meer informatie over reanimatie zie www.hartstichting.nl/reanimatie

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...