Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan paralympisch kampioen en oud-inwoonster van Wijhe Xena Wimmenhoeve

Op 15 februari reikte burgemeester Ton Strien in het bijzijn van familie een Koninklijke Onderscheiding uit aan Xena Wimmenhoeve, paralympisch kampioen. Xena won tijdens de Paralympische Spelen, die afgelopen zomer in Tokyo plaatsvonden, een gouden plak met het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Een bijzondere situatie want het gebeurde nog niet eerder dat de burgemeester van Olst-Wijhe een paralympisch sporter mocht huldigen.

Alle Nederlandse medaillewinnaars van deze Paralympische Spelen die voor het eerst een gouden plak behaalden, werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In september 2021 kreeg een groot aantal van hen de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis. Paralympiër Xena Wimmenhoeve, nu woonachtig in Papendal, koos er echter voor de Koninklijke Onderscheiding in ontvangst te nemen van burgemeester Strien van ‘haar’ gemeente Olst-Wijhe. Vanwege het drukke trainings- en wedstrijdschema van Xena en door coronaregels moest de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding aan Xena worden uitgesteld.

Na de mooie woorden die burgemeester Ton Strien richtte tot Xena was het tijd om te versierselen op te spelden. Gelet op de bijzondere rol van de vader van Xena, ook in het rolstoelbasketbal, vroeg de burgemeester hem om de versierselen die bij het Ridderschap horen, bij zijn dochter op te spelden.

Xena Wimmenhoeve maakt al 4 jaar onderdeel uit van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Vijf jaar geleden is zij op Papendal gaan wonen en trainen. Onder leiding van Irene Sloof traint zij, als topsporter met een A-status, 20-24 uur per week.
In 2017 maakte Xena haar debuut in het Nederlands team tijdens het Europees Kampioenschap op Tenerife. Het team werd destijds kampioen. Daarna volgden het wereldkampioenschap in 2018 in Hamburg en het Europees kampioenschap (Rotterdam) in 2019 en in 2021 (Madrid). In 2024 weer meedoen aan de paralympics in Parijs is haar streven.

Over Salland TV

x

Check Also

Start verkoop bedrijfskavels op bedrijventerrein De Meente Noord in Olst

De gemeente Olst-Wijhe start op 12 juli met de verkoop van bedrijfskavels ...