Tweede open dag 2019 van de LAACC bunker in Welsum.

FOTO ARCHIEF: Op 13 juli is van 12.00 uur tot 16.00 uur de ten zuiden van Welsum liggende LAACC-bunker (het Light Anti Aircraft Control Centre) voor de tweede keer dit jaar geopend voor bezichtig. Daarna komt er nog slecht één open dag in 2019 op 14 september.

Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie. Op het nabijgelegen landhoofd (een korte wandeling van de dijk naar de IJssel) staat nog de kademuur. Deze is 30 meter breed en 9 meter hoog. Ook is daar nog een deel van de stuw haven te zien. De muur die aan de Olster kant stond ligt al decennia op de bodem van de IJssel.

Aan de Welsumer kant was er ook een verdedigende driehoek met zijden van 80 meter. In deze driehoek waren 74 militairen, 5 kazematten met mitrailleur, een Bofors kanon en een barak ondergebracht. Er was ook een uitgebreid loopgravenstelsel. Dat alles om er voor te zorgen dat de Russen de stuw niet konden vernietigingen en het water weer zijn vrije loop kreeg.

Helaas is daar nu weinig meer van te zien maar de IJssellinie hoopt dat er ooit weer elementen zichtbaar gemaakt kunnen worden van waar wat stond. Nu is het een mooie wandeling door de uiterwaarden van de LAACC bunker bij de dijk naar de muur en de snel stromende IJssel. Best de moeite waard na of voorafgaand aan het bekijken van de LAACC bunker.

Entree € 5,00 p.p., kinderen tot basischool €2,50. Er kan niet gepind worden .
Adres LAACC : IJsseldijk 5a, 8196 KA Welsum.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...