Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Dalfsen

Het stemmen dit jaar vindt i.v.m. het coronavirus iets anders plaats dan inwoners gewend zijn

Op woensdag 17 maart 2021 kunnen Dalfsenaren stemmen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. In de week van 22 februari ontvangen inwoners uit Dalfsen de oproepkaarten voor het stemmen in huis. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus vindt het stemmen dit jaar iets anders plaats dan inwoners gewend zijn. Tijdens de verkiezingen geldt: heb je klachten, blijf thuis en laat iemand anders stemmen. Alle informatie over de Tweede Kamerverkiezingen staat op www.dalfsen.nl/verkiezing.

Burgemeester Erica van Lente: “Het is een bijzondere tijd, daarom gaan deze verkiezingen iets anders dan andere jaren. Inwoners die mogen stemmen ontvangen bij de oproepkaarten een brief, waarin ik kort aangeef wat er dit jaar anders gaat en wat de gemeente doet om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Juist in deze tijd wil ik iedereen oproepen om te gaan stemmen, ook de jongeren die voor het eerst mogen stemmen. De stemmen bepalen welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. Door te stemmen hebben we daar dus invloed op”.

Vroegtijdig stemmen
De maatregelen waar burgemeester Van Lente op doelt zijn onder andere de mogelijkheid voor het vroegtijdig stemmen voor inwoners jonger dan 70 jaar, die om gezondheidsredenen de drukte op het stembureau willen vermijden. Daarvoor worden op 15 en 16 maart 3 stembureaus ingericht. Deze zijn het gemeentehuis in Dalfsen, Kulturhus De Spil in Nieuwleusen en Kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld. Hier kan van ’s morgen 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur gestemd worden.

Per brief stemmen
Daarnaast kunnen inwoners die 70 jaar of ouder zijn per brief stemmen. Hiervoor ontvangen ze eind februari een stempluspas. Enkele dagen later ontvangen ze een pakket met een stembiljet, een retour envelop en uitleg hoe het briefstemmen in zijn werk gaat. Overigens kunnen deze inwoners ook gewoon in het stembureau hun stem uitbrengen.

Iemand anders laten stemmen
Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om zelf te stemmen of om gezondheidsredenen de gang naar het stembureau vermijden, kunnen iemand vragen voor hen te stemmen. Dat kan door iemand een volmacht te verlenen. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Kijk voor een overzicht van de voorwaarden op www.dalfsen.nl/verkiezing.

Stembureaus
De gemeente richt 18 stembureaus in. In verband met de coronamaatregelen bleek een aantal gebruikelijke stemlocaties niet geschikt als stembureau. Denk hierbij aan verzorgingshuizen en basisscholen. Hiervoor zijn vervangende locaties gevonden. De stembureaus zijn op 17 maart geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Het overzicht met alle stembureaus staat op www.dalfsen.nl/verkiezing.

Veilig stemmen
In de stemlokalen worden maatregelen getroffen om veilig te kunnen stemmen. De stemlokalen zijn bijvoorbeeld zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden. Daarnaast staat bij de ingang van het stemlokaal handdesinfectie klaar. Het volledige overzicht met maatregelen staat op www.dalfsen.nl/verkiezing.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...