THE BOOKS HAPPEN Henny Overbeek

14 december 2019 t/m 19 januari 2020

Vanaf zaterdag 14 december is in de grote zaal van het Kunstenlab ‘The Books Happen’ te zien, een project van kunstenaar Henny Overbeek. Overbeek daagt collega-kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om te reageren op zijn werk. De kunstenaarsboeken die uit deze samenwerking ontstaan zijn stuk voor stuk unieke exemplaren en elke pagina is een kunstwerk op zich. Voor het eerst worden deze kunstenaarsboeken in de vorm van een totaal installatie getoond.

Niets gebeurt zomaar. Tot je een uitnodiging – een uitdaging – krijgt; Kunstenaars, vormgevers en schrijvers ontvangen een pakketje met een schetsboek op hun deurmat of tijdens een opening. Het is een uitnodiging tot samenwerking, een Newtoniaans krachtenveld: actie en reactie. Drie elementen staan centraal in het project: collage, kunstenaarsboek én samenwerking.

Een collage is een samengeplakt geheel. Archiefbeelden en mixed media worden aangevuld door meer of minder subtiele handelingen die de boeken tekenen. Ze gaan naar de andere kant van de wereld om gehavend en bewerkt terug te keren. De boeken raken tijdelijk kwijt of worden doorboord door een luchtbuks. Collages zijn in dit project mixed gestures. De handtekening van de één loopt over in die van de ander, de lijmranden zijn zichtbaar; Er heeft zich iets afgespeeld.

In de boeken werd geknipt, gelijmd, gescheurd, geplakt, geschilderd, collages werden gemaakt… De boeken gingen van de een naar de ander. Langzaam groeiden de boeken, ze leven.

Totaal installatie

Het kunstenaarsboek, dat vaak bestaat in de schaduw van collecties, vormt in deze tentoonstelling een totaal-installatie. Voor het eerst treden de pagina’s buiten hun kaft en reguliere verschijningsvorm. De kunstenaarsboeken kunnen hier bekeken en bevoeld worden om zo deelgenoot te worden van de verwondering en samenwerking.

Deelnemende kunstenaars:

Henny Overbeek & Toon Teeken, George Korsmit, Sebastiaan Schlicher, Aldo van den Broek, Nik Christensen, Michiel ten Bokum, Rutger Floor, Paul Segers, Boris Tellegen, Simon Schrikker, Robert van Gijssel, Aukje Dekker, Vincent Dams, Nug, Egs, Jonas Ohlsson, Antonie Kleinepier, Ajla Steinvag, Gigi Blay, Undog, Ruben Gutierrez, Ilga Mignon, Nieuw Brabants Front, Patrick Mangnus, Adam Mashville, Marc Oosting, Luuk Kloosterboer, Patrick de Vries, Julien Couic, MOK-C, Gimzee, Marjolijn de Wit, Gijs van Lith, Sander van Noort, Rik van Iersel, Hamid el Kanbouhi, Wisse Ankersmit en Stan Wannet.

Opening Op 22 december om 16.00 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. Er is een speciaal boek te horen met een soundscape van Sebastiaan Schlicher.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...