Succesvolle netwerklunch Landstede Basketbal en RIBW GO

Een half jaar na de Beursvloer Zwolle was het op 12 november zover: de netwerklunch voor ondernemers van de Landstede Hammers businessclub – gemaakt en geserveerd door cliënten van RIBW Groep Overijssel. In restaurant VidiVeni werden zo’n 50 gasten getrakteerd op luxe broodjes, Zwolse soep en uitleg over Sociaal Ondernemen.

Op de Beursvloer Zwolle in april kwamen Bernard Oldenhuis en Lauwerens van Eekeren (RIBW GO) in contact met Matthias Odding (relatiebeheerder van de Landstede Hammers businessclub). Na ‘een leuk gesprek’ besloten de heren een deal te sluiten. Kaarten en banen, in ruil voor een netwerklunch bij Restaurant VidiVeni – een locatie van RIBW GO. Matthias: “Bernard en Lauwerens wilden graag kaarten, zodat RIBW-cliënten ook eens naar een wedstrijd kunnen. Maar ze waren vooral op zoek naar nieuwe leer-/werk- en dagbestedingsplekken. Ze stelden daarom in ruil voor wat ‘zendtijd’ bij onze ondernemers, een netwerklunch als tegenprestatie beschikbaar. Daar kun je toch alleen maar volmondig ja op zeggen!” Tijdens de lunch zaten ondernemers en medewerkers van RIBW GO met elkaar aan tafel, om te kijken waarmee ze elkaar verder konden helpen.

Terwijl de gasten genoten van het eten, vertelden Anne-Marie Journee (Regiomanager centrumgemeente Zwolle bij RIBW Groep Overijssel) en Josua Oechies (Chef de Cuisine bij Restaurant VidiVeni) over wat RIBW Groep Overijssel doet. Maar vooral over wat leren werken en werkend leren in de dagelijkse praktijk voor cliënten en ondernemers betekent. “Cliënten zijn hier gewoon collega’s”, legt Josua uit. “We zijn een normaal restaurant en hebben van alle medewerkers, dus ook die met een arbeidsafstand, dezelfde verwachtingen; passend bij hun opleidingsniveau. Wel hebben we iets meer begrip voor ze als het een keer niet lukt.” Soms komt iemand niet verder dan dagbesteding. Maar er zijn ook oud-cliënten die vanuit dagbesteding zijn doorgegroeid naar een vakopleiding. Josua: “Iedereen kan door omstandigheden in de problemen raken. Het is dan mooi om iemand door werk weer terug de maatschappij in te helpen. Elke stap, hoe groot of klein ook, is daarbij een persoonlijk succes. Dat geeft mij als ondernemer heel veel voldoening!

Een aantal leden van de Landstede Hammers businessclub doet al aan sociaal ondernemen. Zo komt de ICT-ondersteuning van MacHelp o.a. van mensen met autisme en laten zowel Jalmo Gifts & More als Cycloon Post een groot deel van hun werkzaamheden uitvoeren door mensen met een arbeidsafstand. Aan tafel werden ook de andere ondernemers door medewerkers van RIBW GO uitgedaagd om na te denken over stage- en werkervaringsplekken, betaalde banen of werk voor dagbesteding. Lareina van Enteren (Teammanager Regio Zwolle bij RIBW GO): “Een mooie eerste kennismaking.Met hopelijk voor zowel de ondernemers als onze cliënten een nog mooier vervolg!

Over Restaurant VidiVeni

Restaurant VidiVeni is een leer-/werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt gekookt met voornamelijk lokale, seizoensgebonden, eerlijke en herleidbare producten. Het restaurant werkt nauw samen met regionale leveranciers, die dezelfde passie delen voor eerlijke producten. Leerlingen leren er het horecavak van de aanwezige leermeesters in samenwerking met diverse partijen. Een brede opleiding of werkervaringsplek, waarbij zowel ervaring wordt opgedaan in de keuken als in de bediening. VidiVeni heeft verschillende dagbestedingsplekken, waar deelnemers steeds zelfstandiger leren werken.

Over RIBW Groep Overijssel

RIBW Groep Overijssel staat voor een zorgzame samenleving. Waarin we omzien naar elkaar en waarin je kunt worden wie je bent. Wij ondersteunen psychisch kwetsbare mensen bij het vormgeven van hun leven. Zo lang als nodig. RIBW GO gelooft dat ieder mens welzijn en momenten van geluk ervaart wanneer hij of zij zoveel mogelijk regie heeft op het eigen leven. Juist daarin willen wij van betekenis zijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor hun financiers en voor verwijzers en partners in de keten. Het bieden van herstelondersteunende zorg is maatwerk. RIBW GO biedt een beschermd thuis met variaties in woonbegeleiding alsook ambulante begeleiding. Hierbij streven we steeds naar dat wat voor de cliënt maximaal haalbaar is: van stabilisatie (bij ernstige problemen) tot en met een zo groot mogelijke zelfredzaamheid of uitstroom uit de zorg. Aan partners en verwijzers leveren we eveneens maatwerk, op het gewenste moment en in de gewenste vorm. Deze diensten variëren van herstelgerichte ondersteuning tot kennis en advies.Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Lokaal FNV Vechtdal bijeenkomst

Lokaal FNV Vechtdal organiseert een bijeenkomst voor medewerkers in  de Verpleegtehuizen, Verzorgingstehuizen ...