Storm in Overijssel: ‘Alles vastzetten en ramen dicht in afwachting van Eunice’

“Alles in de tuin vastzetten, losse spullen in de schuur en niet te vergeten, alle ramen dicht. Dat is wel een handig dingetje”, Zo luidt het eenvoudige advies van Jan Wittenberg van Veiligheidsregio IJsselland aan alle mensen thuis in Overijssel, die zich vanmorgen voorbereiden op storm Eunice. Naar verwachting gaat het vanmiddag flink los in onze provincie. KNMI heeft code Oranje afgegeven en de treinen rijden vanaf 14 uur niet meer.

Een goede voorbereiding is het halve werk, volgens Wittenberg. “Het voorkomt straks in ieder geval een hoop overlast die we met een paar simpele handelingen kunnen voorkomen.

“Want dat de brandweer het druk gaat krijgen met Eunice, dat is wel zeker. Vandaar dat een zeskoppige basisbemanning van de Zwolse beroepsbrandweer sinds vanmorgen zeven uur op zowel de kazerne aan de Middelweg als aan de Marsweg reeds bezig is met hún voorbereidingswerkzaamheden.

Kettingzagen testen

“Kettingzagen worden getest, de wagens worden gecontroleerd of alles nog up-to-date is om meteen te kunnen uitrukken en niet te vergeten worden er zo ook nog boodschappen gedaan. Want er moet straks ook nog gewoon gegeten en gekookt worden”, vertelt Wittenberg.

De alertheid gaat na twee uur vanmiddag naar het hoogste niveau. Twaalf man van de beroepsbrandweer staan paraat om bij het eerste gevaar uit te rukken. De brandweer verwacht de storm vooral te lijf te zullen moeten met de kettingzaag. Omgevallen bomen en afgewaaide takken die de veiligheid in gevaar brengen zullen moeten worden opgeruimd.

Maar niet in iedere situatie, benadrukt Wittenberg. “Het moet wel om een acute situatie gaan, een calamiteit die om onmiddellijk ingrijpen vraagt. Als het kan wachten, dan niet het alarm nummer bellen, maar melden bij nummer 0900-0904 “, luidt zijn oproep aan mensen die straks hulp van de brandweer nodig hebben.

Inzet vrijwilligers

De brandweer kan zelf ook nog wel wat hulp gebruiken. Dat zoekt het korps in de inzet van veel vrijwilligers, die ongetwijfeld al staan te springen om ook de handen uit de mouwen te steken in het gevecht met Eunice. “Ik ga er vanuit dat heel veel van die gasten vandaag tegen hun werkgever zeggen: Baas, vanmiddag ben ik er even niet hoor.”

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...