SP Raalte en Olst Wijhe bieden de helpende hand

In de tijd van de coronacrisis kan naast het meldpunt van de SP ook een lokale hulpdienst goed van pas komen. De hulpdienst van de SP biedt informatie en hulp bij juridische en politieke problemen.

Door Lenka Pitrmanova

De dienst is ingericht om samen met de cliënt zijn vraag of casus in kaart te brengen en goed samen te vatten, zodat duidelijk is wat er speelt en wat nodig is. Als dat gedaan is kan hulpdienst zelf helpen of doorverwijzen naar bijvoorbeeld Rechtshulp, Vakbonden of Humanitas.

Guus van Riel, medewerker lokale SP hulpdienst vertelt: “Vaak nemen mensen contact op omdat ze graag hun verhaal kwijt willen.” Luisteren is een kunst. We willen mensen een gevoel geven dat tenminste naar ze wordt geluisterd maar we wijzen mensen vooral de weg. Een gesprek kan opheldering en duidelijkheid bieden op momenten van stress.

Amir
Ellen van den Berg geeft een voorbeeld uit de praktijk. Amir (fictieve naam) is een nieuwkomer en kan de weg niet vinden in Nederlandse wet- en regelgeving rondom arbeid en toeslagen, waardoor hij vrij snel in problemen raakt. Amir is nog niet goed ingeburgerd.

We hebben samen gekeken naar wat het probleem is en samen hebben we een hulpvraag opgesteld. Daarna is hij zelf naar de betreffende instanties gegaan om daar verder deskundige hulp en advies te krijgen. Daarnaast legde ik hem uit wat een uitzendbureau is en hoe dat te werk gaat. Hij dacht meteen een vaste baan te krijgen en was erover flink geïrriteerd.

Na een paar gesprekken is Amir beter georiënteerd in onze samenleving, weet beter de juiste hulp te vinden en is hem hopelijk veel financiële ellende bespaard door naar Humanitas te gaan.

De vrijwilligers van de lokale SP hulpdienst zijn in de gemeentes Raalte, Olst en Wijhe al jaren bezig en hebben veel ervaring en zicht op de sociale kaart van beide gemeentes. Iedere jaar krijgen de medewerkers een update om deze hulp op deskundige manier belangeloos te bieden. Deze medewerkers hebben beroepsgeheim en gaan vanzelfsprekend vertrouwelijk met de persoonlijke informatie om.

Waarmee helpen we
Waarmee kan de lokale Hulpdienst in de gemeente Raalte, Olst en Wijhe u mogelijk helpen?
– Problemen met de huurbaas, de gemeente of de werkgever?
–  Bent u verdwaald in het woud van regels en procedures?
–  Van het kastje naar de muur gestuurd?
– Hulp nodig om onrecht aan te pakken?

We helpen u graag met informatie, luisterend oor en wijzen u de weg naar de juiste instanties die u verder kunnen helpen.

Het bericht SP Raalte en Olst Wijhe bieden de helpende hand verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...