DEVENTER - Woensdagavond praatte een afvaardiging van de gemeenteraad in een Politieke Markt sessie over het definitieve ontwerp van het nieuwe Deventer stadskantoor, dit in voorbereiding naar de definitieve besluitvorming op woensdag 21 maart.


Seinen gaan gewoon op groen voor nieuw stadkantoor

We halen er een aantal opvallende zaken uit. Carlo Verhaar van GroenLinks vond het ontwerp middelmatig en vergeleek het Riedijk ontwerp als volgt “Alsof Johnny de Boer van de Librije is gevraagd om patat met appelmoes te maken. Tjapko Poppens (VVD) wil graag ‘de gekroonde adelaar’ in het ontwerp van het nieuwe stadskantoor. Hij wil graag dat het symbool van Deventer terugkomt. Gemeentebelang is positief over het ontwerp, maar te duur, dat standpunt is bekend.

GroenLinks is bezorgt over parkeren, ze willen dat het college moeite gaat doen om het Grote Kerkhof autoluw te krijgen. Lukt dat niet dan dreigen ze de steun voor de plannen alsnog in te trekken. Of dat een loos dreigement is moeten we nog afwachten.

Henk Groothuis van CDA vraagt zich af of er daadwerkelijk werkgelegenheid is voor de Deventer bedrijven. Wethouder de Jager belooft steeds dat Deventer ondernemers ook de vruchten van de bouw gaan plukken, maar zekerheid is daar niet over te geven. Marcel Elferink van Gemeentebelang komt weer terug op de huisvestingslasten die uitleg klopt niet, het blijft gewoon goochelen met cijfers.  

Coalitiepartijen VVD, DB, D66 en PvdA houden de gelederen gesloten en geven geen krimp op de opmerkingen van de oppositie. CDA benadrukte dat de kosten zeker de 90 miljoen gaan halen, dat kunnen we niet maken ten opzichte van de burgers. Er veel aandacht voor de Volkspeiling, 2/3 is tegen riep Groothuis (CDA). Daar gaat normaal een grondwetwijziging niet voor door. Maar de voorstanders wimpelden het allemaal af. Veel was er te doen over draagvlak. Dat is er niet genoeg, zo hoorden we regelmatig. Maar toch zet men door, de Jager opperde dat het ook zo moeilijk om uit te leggen is.

Het contract met de Hereeniging is nog steeds niet getekend, de wethouder beloofde dat het goed kwam. Verder wilde GroenLinks en Gemeentebelang op de hoogte worden gehouden over de vorderingen met betrekking tot het WOB verzoek van Adriaan de Mol van Otterlo. Die heeft bezwaar gemaakt tegen de weigering om openheid van zaken te geven over de financiën van het college. Ook dat beloofde de wethouder te doen. In de gemeenteraad besloot men ook nog even dat die ene offerte voor financiering wel genoeg is. Er lijkt zich dus een meerderheid op 21 maart voor de plannen af te tekenen. Eerst is er op 18 maart nog een manifestatie tegen de plannen op het Grote Kerkhof. Eens kijken wat de gemeenteraad daarna gaat doen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...