Salland deze week: willen voorop blijven lopen met de landbouw of achterop raken

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

“De coronacrisis is het zoveelste signaal dat onze industriële en intensieve manier van leven niet houdbaar is.” Dat zegt niemand minder dan oud Rabo-topman Herman Wijffels. “Veel vernieuwers, ook in de wereld van landbouw en voedsel, lieten ons al zien dat het anders kan. Zij verdienen nu onze volle steun om de wereld een fundamentele omslag te laten maken.”

Wijffels: “we bevinden ons aan het einde van de industriële tijd. Engeland, waar dit tijdperk is gestart, en de Verenigde Staten, waar dit tijdperk zijn hoogtepunt kende, raken nu als eerste in verval. De Nederlandse landbouw, mondiaal het meest uitgesproken agrarische voorbeeld van industrialisatie, loopt keihard tegen zijn grenzen aan. Stikstof, fosfaat, het enorme verlies aan biodiversiteit en de hoge uitstoot van broeikasgassen zijn evenzovele alarmsignalen dat deze weg ten einde loopt.”

Dat is stevige taal. Salland is een agrarisch bolwerk. Politiek, ambtenarij, de (rabo)bank, media en de boerenwereld zijn hier sterk verweven. Dat leidt aan de ene kant tot vasthouden wat je hebt, want iedereen wil geld verdienen aan de boeren. Dat biedt aan de andere wellicht kansen juist hier te beginnen met het roer om te gooien. We zijn benieuwd of politici en bestuurders hier het voortouw in durven nemen of dat ze nog een paar jaar verder de doodlopende weg in door blijven rennen tot ze ingehaald worden door anderen op nieuwe wegen.

Het bericht Salland deze week: willen voorop blijven lopen met de landbouw of achterop raken verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...