Gratis nestkastjes voor inwoners gemeente Dalfsen

De gemeente Dalfsen deelt ook dit jaar 1.000 gratis nestkastjes uit aan inwoners. Ondanks dat dit niet dé oplossing is voor het stijgende aantal eikenprocessierupsen is aangetoond dat koolmezen, pimpelmezen en ook andere vogels, eikenprocessierupsen eten. Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen worden ze gestimuleerd om deze rupsen op te eten. Inwoners kunnen vanaf 17 februari 2021 een nestkastje aanvragen op www.dalfsen.nl/nestkastje.

Vanwege de coronamaatregelen wordt het aangevraagde nestkastje dit jaar thuisgebracht. Dit gebeurt van 22 t/m 26 februari 2021. Inwoners die niet thuis zijn vinden het kastje bij terugkomst voor de deur staan.

Geef anderen een kans
De actie geldt zolang de voorraad strekt, volgens het principe: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Wethouder Ruud van Leeuwen doet hierbij wel een oproep “Inwoners die vorig jaar al een nestkastje ontvangen hebben vragen we om dit jaar anderen een kans te geven.” De actie is alleen bedoeld voor inwoners uit de gemeente Dalfsen en maximaal één aanvraag per adres. De vogelkastjes zijn gemaakt door medewerkers van stichting Dalfsen Werkt. Zij hebben Douglas houten planken gebruikt met een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.

Eikenprocessierups
De nestkastjes worden door de gemeente uitgedeeld omdat inwoners in de lente- en zomerperiode overlast ondervinden van de eikenprocessierups. De nestkastjes geven onderdak aan vogels, waaronder ook koolmezen. Om ervoor te zorgen dat de koolmezen eikenprocessierupsen gaan eten is het advies aan inwoners vanaf eind maart begin april te stoppen met het voeren van vogels. Zo gaan ze zelf actief op zoek naar voedsel.

Jagtlusterallee
In 2020 heeft de gemeente 25 vogelkastjes opgehangen aan de Jagtlusterallee. Hiervan waren er afgelopen jaar zeker 19 bewoond. Van die 19 waren er naar alle waarschijnlijkheid (gezien de aard van het nestje) 9 waar daadwerkelijk jongen uit zijn voort gekomen. De andere 10 waren wel kleine nestjes maar niet ver genoeg afgewerkt. Volgend jaar wordt de vogelgroep tussentijds ingeschakeld om beter beeld te krijgen van de aantallen, maar bovenal ook de soorten.

Pagina opties

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...