Mensen die meewerken aan illegale radio-uitzendingen komen er voortaan niet meer vanaf met een waarschuwing, maar krijgen direct een boete. Dat meldt Agentschap Telecom.


Radiopiraterij hard aangepakt

De boete geldt voor iedereen die de illegale FM-uitzending mogelijk maakt en kan oplopen tot 45 duizend euro. Illegale radiozenders hebben vaak een groot bereik, waardoor stations die hebben betaald voor hun vergunning luisteraars en reclame-inkomsten verliezen. Ook zorgen de ‘piratenzenders’ voor verstoringen in de ether. Agentschap Telecom krijgt elk jaar zo’n twaalfhonderd klachten van mensen die hun favoriete radiostation niet ongestoord kunnen ontvangen.

Eigenaren van percelen of gebouwen bij wie een antenne-installatie werd aangetroffen kregen tot nu toe eerst een waarschuwingsbrief waarin werd verzocht te stoppen met de illegale uitzendingen. Een boete werd pas opgelegd als bleek dat de installatie toch nog werd gebruikt.

Nu krijgen ze direct een boete, aldus AT. Dat geldt voor alle betrokkenen, dus zowel de eigenaar of huurder van de plek waar de zendinstallatie staat als degene die achter de knoppen zit. De aanscherping is volgens de overheidsdienst nodig om ervoor te zorgen dat meer mensen zich aan de wet houden. Het agentschap kan naast het opleggen van boetes ook nog steeds direct een einde maken aan de uitzending door de apparatuur uit te schakelen en te verzegelen.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...