PvdA Overijssel wil haast maken van bouw nieuwe woonwijken

De provincie Overijssel moet snel op zoek naar locaties om nieuwe woonwijken te bouwen. Dat vindt de Statenfractie van de PvdA. Om de wooncrisis op te lossen is bouwen binnen bestaande bebouwing niet voldoende, denkt fractievoorzitter Annemieke Wissink. Daarom moet de provincie haast maken van de zoektocht naar locaties voor nieuwe woonwijken. Samen met gemeentes.

100.000 nieuwe huizen

“De woningnood is ongekend hoog” zegt Wissink. “De huizenprijzen blijven maar stijgen, en het is voor steeds meer mensen onmogelijk om een fijn betaalbaar huis te vinden. Als provincie willen we daar wat aan doen. We hebben als doel dat er in 2030 100.000 woningen bijgebouwd moeten zijn in Overijssel. 60.000 moeten er komen in Twente, en 40.000 in West Overijsseli. Met die aantallen zetten we zoden aan de dijk, maar wij denken dat we het niet gaan redden zonder nieuwe wijken.”

Nieuwe woonwijken

Volgens de PvdA moet het niet ingewikkeld zijn om plekken te vinden waar die wijken gebouwd moeten worden. “Veel denk- en planwerk is in het verleden al gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor een wijk Vechtpoort in Zwolle, daarvoor is het voorwerk al gedaan. Het is een bereikbare locatie in een mooie omgeving. Zo hebben de meeste grote steden in Overijssel al wel locaties op het oog. Het is nu zaak om daar werk van te maken zodat de schep zo snel mogelijk de grond in kan.”

Leefbare wijken

Wat de PvdA betreft moet er snel gebouwd gaan worden, maar toch stelt de partij wel voorwaarden aan de nieuwe woonwijken. “We willen wél dat het leefbare wijken worden,” zegt Wissink. “Dus met fatsoenlijke voorzieningen en bijvoorbeeld een goede aansluiting op openbaar vervoer. We gaan geen blokkendozen bouwen op een lege vlakte.”

In schriftelijke vragen aan de provincie vraagt de Statenfractie van de sociaaldemocraten of Overijssel op koers ligt om het aantal nieuwe woningen te halen, of de provincie al gesprekken voert met gemeentes over ‘grote uitbreidingslocaties’, en wat gedaan kan worden op de bouwplannen nog verder te versnellen.

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...